Ohjaaja haluaa herättää keskustelua tuotantoeläimistä
Karsinasta kauppaan -dokumentin ohjannut Marika Väisänen söi kasvisruokaa 15 vuotta. Liha palasi keittiöön lasten myötä, mutta Väisänen tahtoi tietää sen taustat.
Karsinasta kauppaan -dokumentti kuvaa suomalaisten sikojen ja kanojen elämää syntymästä teurastamolle. Kuva: SAARA OLKKONENKasvissyöjästä sekasyöjäksi palannut elokuvaohjaaja Marika Väisänen yllättyi siitä, miten vaikeaa lihan ostaminen pitkän tauon jälkeen oli.
”Huomasin, etten tiedä nykymuotoisesta lihantuotannosta juuri mitään. Arvelin, että moni on samassa tilanteessa”, maitopitäjä Kiuruvedellä kasvanut ja sittemmin helsinkiläistynyt nainen kertoo.
Hän halusi tuoda kuluttajien nähtäväksi tietoa ilman valmiita vastauksia. Ajatus jalostui Karsinasta kauppaan -dokumentiksi.
Interaktiivinen dokumentti käsittelee sikojen ja munivien kanojen elämää eri tuotantotavoissa syntymästä teurastamolle.
Katsoja voi klikkauksillaan vaikuttaa elokuvan etenemiseen. Näin on helppo esimerkiksi vertailla tuotantotapoja.
”Haluan herättää asiallista ja monipuolista keskustelua ilman syyllistävää sävyä, joka usein liittyy esimerkiksi eläinoikeusjärjestöjen kautta syntyvään keskusteltuun.”
Tuntuu, ettei tuotantoeläinten hyvinvoinnista voida oikein edes puhua. Avaukset torpataan helposti toteamalla kuinka hyvin eläimet meillä voivat verrattuna kansainvälisiin lajitovereihin. Keskusteluun ei ehkä haluta lähteä, koska se kärjistyy helposti ääripäihin, Väisänen pohtii.
Hän uskoo, että tieto ruuan taustasta lisää sen arvostusta. ”Ollaan niin etäällä tuotannosta, ettei tiedetä mistä maksetaan."
Dokumentti on kerännyt tähän mennessä vajaat 20 000 katselua http://yle.fi/aihe/doxnet/karsinasta-kauppaan
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
