Leivo janssoninkiusaus piirakaksi – suolainen herkku sopii juhlapöytään
Piirakan voi valmistaa myös uunipannun kokoisena.Tällä kertaa kiusaus valmistetaan piirakkana. Irtopohjavuokaan valmistettuna piirakka on kakkumaisen korkea, näyttävä leivonnainen. Piirakan voi valmistaa myös uunipannun kokoisena. Silloin täytekerros on ohut ja paistoaika puolittuu. Mikäli haluat piirakkaan vahvemman anjoviksen maun, niin käytä kaksi rasiaa anjovisfileitä.
Janssonin piirakka
10 annosta
- Ainekset
- Pohja
- 150 g voita
- 5 dl vehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 prk (200 g) kermaviiliä
- Täyte
- 1 kg peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
- 1 rkl voita
- ¾ tl suolaa
- 1 maustemitta valkopippuria
- 1 rasia (125 g/81 g) anjovisfileitä
- 1 prk (2 ½ dl) ruokakermaa, kolme sipulia
- 2 munaa
- Koristeluun
- varrellisia kapriksia
- 1 keitetty muna
- ruohosipulia
Valmistusohje
Laita irtopohjavuokaan (halkaisija 27 cm) pohjaa reilusti isompi leivinpaperi. Paina reuna kiinni. Ylimääräinen paperi saa jäädä reunojen ulkopuolelle.
Voitele reunat sisäpuolelta. Piirakan voi tehdä myös suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan (30x24 cm).
Sekoita pehmeään voihin jauho-suola-leivinjauheseos. Lisää kermaviili. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Paista peruna-sipulisekoitusta pannulla tai kattilassa noin 15 minuuttia. Mausta ja nosta pannu pois levyltä.
Valuta anjovisten liemi ja säästä se. Halkaise anjovisfileet pituussuunnassa. Lusikoi jäähtynyttä peruna-sipuliseosta ja anjovisfileitä kerroksittain vuokaan.
Vatkaa kerman joukkoon anjovisliemi ja munat. Kaada seos vuokaan.
Paista uunin ala-/keskiosassa noin 50 minuuttia tai kunnes kypsä.
Koristele ja tarjoa lämpimänä.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

