Kylmä kahvi kauhistuttaa: Trendikäs kylmäuutettu kahvi ei saa suomalaisia lämpenemään
Kylmäuutettu kahvi sopisi hellejuomaksi, mutta onko maku liian kahvinen suomalaiseen suuhun?
Pauligin koulutusasiantuntija Karoliina Mäkelä suosittelee kylmäuutettua kahvia käytettäväksi erilaisissa drinkeissä ja juomissa.Kuumaa kahvia. Pelkkä ajatus saa hien pintaan ja paidan liimautumaan selkään viime viikkojen helleaallon jälkeen. Järkevää tai ei, se on silti useimmille ainoa oikea tapa nauttia kahvia.
Kylmäuuttamalla valmistettu kahvi on ollut muodissa jo kolme–neljä vuotta. Kaupunkien keskustoissa näkee trenditietoisten viilettävän joko jääkahvi tai kylmäuutettu kahvi (cold brew) kädessään.
Jääkahvissa käytetään yleensä kuuman veden avulla valmistettua kahvia. Sen jälkeen se jäähdytetään jäillä ja nautitaan usein maidolla pidennettynä ja makeutettuna.
Kylmäuutettu kahvi taas valmistetaan hitaasti monen tunnin aikana uuttamalla kahvijauhetta veteen. Makua on kuvailtu makeammaksi, pehmeämmäksi ja vähemmän happoiseksi kuin kuuman kahvin.
Mikään uusi keksintö ei ole kyseessä. Esimerkiksi Japanissa sitä on nautittu jo 1600- luvulla, jonne sen arvellaan rantautuneen hollantilaisten kauppiaiden mukana.
Pauligin koulutusasiantuntija Karoliina Mäkelä on pannut merkille, että suomalaiset suhtautuvat varovaisen kiinnostuneesti kylmäuutettuun kahviin.
”Uudet jutut kyllä kiinnostavat, mutta ei välttämättä olla itse etunenässä heti koittamassa. Ehkä mieluummin katsotaan, kun kaveri koittaa ensin ja sitten kysytään, oliko hyvää”, Mäkelä muotoilee.
Robert’s Coffee kokeili Suomessa pullottaa 2000-luvun alussa koe-erän kylmäuutettua kahvia, kertoo yrityksen ketjujohtaja Petri Parviainen. Se ei kuitenkaan löytänyt käyttäjäkuntaansa eikä kokeilua jatkettu.
Parviainen pohtii, että kylmäuutetun kahvin maku ei vain istu suomalaisten suuhun. ”Meillä ei ole missään käytetty sellaisia makuyhdistelmiä, joita kylmäkahvissa on.”
Suomalaiset pitävät enemmän maitopohjaisista, esimerkiksi suklaalla maustetuista, kylmistä kahvijuomista. Ne ovat olleet Robert’s Coffeenkin valikoimissa jo yli 30 vuotta, Parviainen kertoo.
Sandra Halme, Kaffa Roasteryn kahvilamanageri ja barista, on kuullut mielipiteitä moneen lähtöön kylmäuutetusta kahvista. Yleisin hänen kuulemansa kielteinen kommentti on ”Tämähän maistuu vaan kylmältä kahvilta!”
Myös hän on sillä linjoilla, että suomalaiset ovat enemmän maitokahvikansaa.
”Monet ovat tottuneet, että kylmä kahvi tarkoittaa makusiirapilla maustettua jäälattea, joten cold brew on monelle liian kahvista tai vahvan makuista, eikä tarpeeksi makeaa”, sanoo Halme.
Eli siis kahvia rakastava kanssa ei loppujen lopuksi olekaan niin kahvia rakastava kansa? Nyt alkaa myös selvitä, miksi konvehtirasiaan jäävät aina viimeiseksi kahvilta maistuvat suklaat. Suomalaiseen suuhun ne ovat liian kahvin makuisia.
Koulutusasiantuntija Mäkelä korostaa, että kylmäuutettua kahvia kannattaakin kokeilla erilaisissa juomissa ja drinkkisekoituksissa.
Juomaa voi jatkaa vedellä, maidolla, mehulla tai vaikka limonadilla ja makeutta lisätä makusiirapein.
Kylmäuutettu kahvi ei ole katoamassa katukuvasta ihan heti, sillä kahvimaailmassa trendit eivät vaihdu joka kesä.
Työnsarkaa kylmäuutetulla kahvilla silti Suomessa vielä riittää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
