Luomuraaka-aineiden puute jarruttaa markkinoiden kasvua
Luomu on vain yksi lisäarvo. Tuotteen täytyy sopia muutenkin ostajien tarpeisiin, muistuttaa Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila luomutuotteiden vientimahdollisuuksista.Elintarvikkeita jalostavat luottavat luomumarkkinoiden kasvuun. Raaka-aineiden vähyys on kuitenkin iso ongelma niin kotimaan myynnin kuin viennin kannalta.
Pulaa on esimerkiksi kasviksista, lihasta, kaurasta ja marjoista, kertoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.
Ruokayrityksille raaka-aineita pitää olla saatavilla, jotta liiketoimintaa voi kehittää. Lääkkeeksi ne tarjoavat luomutuotannon kehittämistä ja koko tuotantoketjun tehokkuutta.
Pro Luomu on selvittänyt elintarvikevalmistajien näkemyksiä luomun tulevaisuudesta. Selvitystä varten haastateltiin alkuvuoden aikana 25 ruokayrityksen edustajaa.
Kun kisaa käydään vientimarkkinoilla, suomalaisella luomulla on monia etuja kuten puhdas tuotantoympäristö ja hyvä elintarviketurvallisuus.
Kottila muistuttaa, että luomu ei yksin riitä, vaan tuotteen on muutenkin tyydytettävä ostajan tarpeet.
Viime vuonna luomun markkinaosuus vähittäiskaupassa nousi kahteen prosenttiin. Osuuttaan kasvattivat kaikki paitsi panimotuotteet.
Suomessa on noin 450 luomuelintarvikkeiden jalostajaa, eniten leipomoita sekä hedelmä- ja marjavalmisteiden jalostajia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

