Vähän koulutetut miehet vaihtoivat kasvisöljyn voihin
Kasvisten ja hedelmien käyttö lisääntyy tasaisesti, mutta ei yllä vielä suosituksiin
Karppauskeskustelu näkyy ravintotutkimuksissa vieläkin. Osa miehistä vaihtoi voihin vuonna 2007. Kuva: Jaana KankaanpääTerveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemä Finravinto-tutkimus vuosilta 1997–2012 kertoo, että miehillä kasvimargariinien ja -öljyjen käyttö kasvoi tasaisesti vuoteen 2007 asti. Sen jälkeen vähiten koulutettu kolmannes suomalaisista vaihtoi kasvisöljyt voihin.
Muutos tapahtui mahdollisesti vähähiilihydraattista ruokavaliota suosineen karppauksen vuoksi, raportissa arvellaan.
Samaan aikaan korkeasti koulutetut suomalaiset lisäsivät yhtälailla sekä öljyjen että voin käyttöä.
Sekä korkeasti että vähän koulutetut naiset syövät punaista lihaa ja lihavalmisteita miehiä reippaasti vähemmän. Naiset syövät lihaa suositusten mukaisesti eli alle sata grammaa päivässä. Miehet syövät sen sijaan kaikissa koulutusryhmissä lihaa suosituksia enemmän.
Kasvisten ja hedelmien käyttö on lisääntynyt tasaisesti vuosina 1997–2012. Ravitsemussuositusten tavoitteeseen, puoleen kiloon kasviksia ja hedelmiä päivässä on kuitenkin vielä matkaa lähes kaikilla suomalaisilla.
Korkeimmin koulutetut suomalaiset syövät enemmän kasviksia ja hedelmiä sekä vähemmän lihaa kuin vähän koulutetut suomalaiset.
Vuosina 2007–2012 vähiten koulutetun kolmanneksen sokerinkäyttö väheni. Sokerin käyttö on ainoita asioita, joissa miehet noudattavat ravitsemussuosituksia naisia paremmin.
Ravitsemussuositukset kannustavat syömään päivittäin paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä täysjyväviljaa. Vähärasvaista lihaa tulisi syödä kohtuullisesti, kalaa nykyistä enemmän sekä suosia kasviöljyjä ja vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita. Tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja sokeria tulisi karsia.
”Ruokavalio tulee terveellisemmäksi lähes huomaamatta lisäämällä kasvisten ja hedelmien käyttöä", kertoo THL:n erikoistutkija Susanna Raulio.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
