Mehevät luumut maistuvat leivonnaisissa
Mehevät puna- ja keltaluumut sopivat leivonnaisiin, maistuvat sellaisenaan tai uuniomenoiden tapaan kypsennettynä.Manteli-luumutortun pohja paistetaan ilman täytteitä. Valmiin pohjan päälle vatkataan kermavaahtoa, jonka päälle suikaloidaan luumuja.
Luumupai kypsennetään täytteiden kera.
Manteli-luumutorttu
8 annosta, laktoositon, gluteeniton
2 munaa
1 dl sokeria
1 pussi (75 g) mantelijauhetta
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
2 dl laktoositonta kuohukermaa
1 rkl sokeria
2 rkl mantelijauhetta
n. 3 dl luumusuikaleita
1/2 dl paahdettuja mantelilastuja
Kostutus
1/2 dl omenatäysmehua
Voitele pyöreä kakkuvuoka (halkaisijaltaan noin 23-senttinen) tai laita vuokaan leivinpaperi. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi munavaahtoon. Sekoita varoen. Kaada taikina vuokaan.
Paista 200 asteessa noin 13 minuuttia. Kumoa hiukan jäähtynyt pohja vadille.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta sokerilla ja mantelijauheella. Kostuta pohja omenamehulla. Lusikoi vaahto pohjalle. Paahda mantelilastut kuivalla, puhtaalla paistinpannulla keskilämmöllä. Jäähdytä.
Koristele tuoreilla luumusuikaleilla ja mantelilastuilla.
Luumupai (laktoositon)
8 annosta
Pohja
2 dl sokeria
75 g laktoositonta voita
1 muna
1 dl laktoositonta maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 rkl leivinjauhetta
Täyte
1 prk (200 g) luumu-kanelirahkaa
1/2 dl laktoositonta maitoa
1 muna
1 rkl sokeria
Pinnalle
noin 300 g luumuja
1 rkl sokeria
Vatkaa voi ja sokeri. Lisää muna, maito ja keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Taputtele taikina voidellun (halkaisijaltaan 27-senttinen) piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjalle keskenään sekoitetut täytteen ainekset.
Levitä suikaloidut luumut päälle. Ripottele luumuille sokeria. Kypsennä uunin alaosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

