
Airfryerilla voit säästää sähköä ‒ 4 nopeaa reseptiä
Airfryer, eli kiertoilmakypsennin, tuo uusia mahdollisuuksia ruuanlaittoon. Erityisesti pienessä perheessä se voi nopeasti tehdä perinteisen uunin lähes tarpeettomaksi.Airfryer perustuu samaan tekniikkaan kuin kiertoilmauuni, eli laitteessa kiertävä kuuma ilma kypsentää ruoan. Airfryerissa kypsennystila on kuitenkin pienempi, jolloin ilma kiertää tehokkaammin. Laiteessa kiertävä ilma on myös heti kuuma, kun laitteen laittaa päälle. Heti kuuman ja tehokkaasti kiertävän ilman ansiosta monet ruuat kypsyvätkin airfryerissa huomattavasti nopeammin kuin mihin perinteisellä uunilla on totuttu.
Airfryeria saatetaan helposti pitää kodin turhakkeena, joka unohtuu pian kaappiin pölyttymään. Laite on kuitenkin paljon monipuolisempi kuin ranskanperunoiden tai kalapuikkojen lämmitysvempain, ja sillä voikin valmistaa lähes kaikkea ruokaa, jota perinteiselläkin uunilla valmistetaan. Airfryer on kuitenkin kooltaan pienempi kuin perinteinen uuni, joten siihen tutustuttaessa ja kokatessa on opeteltava uudenlaiset annosmäärät. Parhaimmillaan airfryer toimii pienissä, 1–3 hengen talouksissa. Markkinoiden isoimmilla malleilla voi kokata myös useammalle.
Yksi airfryerin etu on myös terveellisyys, sillä moni ruoka kypsyy maukkaan rapeiksi lähes ilman rasvalisäystä, tai korkeintaan hyvin vähällä rasvalla. Jos käytössä on verkkokorillinen laite, niin kypsennettäessä rasva myös valuu korin alapuolelle, eikä ruoka jää lillumaan rasvaan, kuten usein paistinpannulla tai uunivuoassa tapahtuu. Ohjeistamme lihapullat kypsyvät näin tehden lähes täydellisiksi.
Oma vaivansa ruoanlaiton jälkeen on koneen osien pesu, joten hankittaessa uutta laitetta kannattaa huomioida osien irrotettavuus ja konepesumahdollisuus. Kaupoissa on alkanut näkyä myös airfryerin koriin ja vuokaan suunniteltuja leivinpapereita, joiden käyttö voi vähentää tiskaamista huomattavasti.
Leivontaa, paistoksia ja laatikkoruokia varten voi hankkia lisäosana myytävän leivontavuoan, mutta airfryerissa voi käyttää myös mitä tahansa siihen mahtuvaa, uunin kestävää vuokaa, kunhan sen ympärillä mahtuu ilma kiertämään. Materiaalirajoituksia ei ole, eli niin lasiset, keraamiset, metalliset kuin silikonisetkin uuniastiat käyvät.
Leivontaa voi äkkiseltään pitää airfryerin heikkona lenkkinä, mutta siihenkin on omat niksinsä. Edellä mainituissa vuosissa voi leipoa leipiä ja kakkuja, mutta monia pienempiä leivonnaisia, kuten pullia tai karjalanpiirakoita ei isoa määrää kannata laitteella kypsentää.
Airfryer on kuitenkin pienessä perheessä mitä mainioin tuoreiden leivonnaisten kypsentäjä, kunhan leivonnaiset raakapakastaa muotoiltuina. Näin esimerkiksi juuri paistettuja karjalanpiirakoita voi kypsentää parin hengen aamiaiselle nopeammin, kuin mitä perinteisen uunin lämmittämiseen menisi aikaa.
Valmistin joulun aikaan kahdelle hengelle tuoreet joulutortut siten, että sulatin yhtä pakastetaikinalevyä noin kymmenen minuuttia huoneenlämmössä, muotoilin tortut ja kypsensin airfryerissa noin 8 minuuttia. Kahta piirakkaa varten ei olisi ollut mitään järkeä lämmittää isoa uunia, mutta airfryer-tekniikalla kaksi piirakkaa kypsyi herkuteltavaksi noin vartissa.
Laitteen hankintaa harkitseville löytyy netistä esimerkiksi Työtehoseuran ja Kuluttaja-lehden puolueettomia vertailuja. Kokkausideoita voi etsiä esimerkiksi Facebookin airfryer-ryhmistä.
Airfryer
Plussat
- Mahdollistaa kokkauksen monipuolistamisen erityisesti pienissä talouksissa.
- Ruoka valmistuu nopeammin kuin perinteisessä uunissa.
- Ruuanvalmistuksessa rasvan määrää voi vähentää lopputuloksen kärsimättä.
- Helppo käyttää, myös ikäihmiset ja lapset oppivat nopeasti.
- Hintahaitari iso, löytyy vaihtoehtoja monelle kukkarolle.
- Säästää energiaa perinteiseen uuniin verrattuna.
Miinukset
- Uusi kokkaustapa vaatii hiukan harjoittelua.
- Vie isohkon tilan pöydällä tai työtasolla.
- Korit ja ritilät isohkoja, vievät paljon tilaa tiskikoneessa.
- Useimmissa malleissa laitteen sisälle ei näe kypsentämisen aikana.
Lihapullat ja kastike valmistuvat supernopeasti airfryerissa, kun teet helpon lihapullamassan ja käytät lämmitystä vaille valmista kastiketta. Kuva: Sanne KatainenLihapullat ja tomaattikastike airfryerilla
4 annosta
- Ainekset
- 1 pkt (600 g) sika-nautajauhelihaa
- 1 ps (64 g) sipulikeittoainesta (esim. Sysmän luomu)
- ½ tl maustepippuria
- 1 kananmuna
- Tomaattikastike
- 1 tlk (750 g) pasta- tai bolognesekastiketta
Valmistus
Sekoita jauhelihaan sipulikeittoaines, mustapippuri ja muna. Pyörittele massa pyöryköiksi ja nosta ne vierekkäin airfryerin ritilän päälle. Tämä määrä mahtuu xxl-kokoisen laitteen ritilälle kerralla. Jos laitteesi on pienempi, niin kypsennä pyörykät kahdessa erässä.
Kypsennä pyöryköitä 200 asteessa koosta riippuen 4–5 minuuttia. Käännä pyörykät ja jatka kypsentämistä vielä 4–5 minuuttia. Nosta pyörykät sivuun.
Kumoa pasta- tai bolognesekastike airfryerin vuokaan tai laitteeseen mahtuvaan muuhun vuokaan. Nosta lihapullat kastikkeeseen ja kuumenna 160 asteella noin 5 minuuttia, tai kunnes kastike on kiehuvan kuumaa.
Tarjoa perunoiden tai muusin kanssa.
Herkulliset peruna-sienipihvit valmistuvat kypsistä perunoista, kikherneistä ja säilötyistä rouskuista. Jos käytät suolattuja rouskuja, niin lisää muuta suolaa maltillisesti. Kuva: Sanne KatainenPeruna-sienipihvit airfryerilla
4 annosta
- Ainekset
- 3–4 (noin 250 g) keitettyä perunaa
- 1 tlk (230 g) kikherneitä
- 200 g esikäsiteltyjä, säilöttyjä rouskuja (pakaste tai suolattu)
- ½ dl maitoa
- 2 rkl juoksevaa margariinia
- (1 tl suolaa)
- ¼ tl mustapippuria
- Pinnalle
- seesaminsiemeniä
- Lisäksi
- voinokareita
Valmistus
Jos käytät suolattuja rouskuja, niin aloita liottamalla niitä tarpeellinen aika. Sulata pakastetut rouskut.
Nosta monitoimikoneen leikkuuterällä varustettuun kulhoon kuoritut perunat, valutetut kikherneet ja esikäsitellyt sienet. Lisää muut aineet. Jos käytät suolattuja rouskuja, niin lisää suolaa hyvin varovasti. Käynnistä kone, kunnes massa on sopivaa.
Muotoile massasta pihvejä ja kääntele pihvit seesaminsiemenissä. Nosta pihvejä airfryerin ritilälle vieri viereen. Kypsennä 180 asteessa noin 5 minuuttia. Lisää jokaisen pihvin päälle nokare voita ja jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia. Toista, kunnes kaikki pihvit on kypsennetty.
Tarjoa rouskupihvit sitruunalla, suolalla ja mustapippurilla maustetun kermaviilikastikkeen sekä raikkaan salaatin kanssa. Pihvit sopivat myös liha- tai kalaruoan lisukkeeksi.
Vinkki: Voit kypsentää pihvit myös rasvassa pannulla paistaen, tai 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
Karamellisoitu sipulipiirakka on kahdelle hengelle sopiva herkku. Jos syöjiä on useampia, niin tuplaa ainesmäärät ja valmista kaksi piirakkaa. Kuva: Sanne KatainenKaramellisoitu sipulipiirakka airfryerilla
2 annosta
- Ainekset
- Pohja
- ½ dl perunahiutaleita (esim. Mummon)
- 1 ½ dl vehnäjauhoja
- ¼ tl leivinjauhetta
- ¼ tl suolaa
- 25 g voita sulatettuna
- 1 dl vettä
- Täyte
- 4–6 kelta-, puna- tai salottisipulia
- 20 g voita
- 1 rkl sokeria
- ¾ dl ranskankermaa
- 1 dl cheddarjuustoraastetta
- 1 rkl tummaa balsamikastiketta
- ¼ tl timjamia
Valmistusohje
Sekoita pohjan ainekset keskenään. Taikina tuntuu ensin löysältä, mutta kiinteytyy, kun hiutaleet ja jauhot imevät nesteen.
Leikkaa leivinpaperista airfryerin pohjalle sopiva pala. Taputtele tai kauli taikina leivinpaperin päälle. Esikypsennä pohjaa 180 asteessa noin 10 minuuttia. Tarkista muutama minuutti ennen loppua, ettei pohja saa liikaa väriä.
Kuori sipulit ja leikkaa renkaiksi. Sulata pannulla voi ja ripottele päälle sokeri. Nostele sipulirenkaat pannulle vieri viereen. Käännä liesi keskilämmölle ja anna sipulirenkaiden karamellisoitua muutamia minuutteja. Varo polttamasta. Käännä renkaat yksitellen pienellä lastalla tai kahta lusikkaa apuna käyttäen. Anna toisten puolien paahtua ja karamellisoitua. Kun sipulirenkaat ovat läpikuultavan vaaleita, sammuta liesi.
Sekoita ranskankerma ja juustoraaste keskenään. Levitä täyte esipaistetulle pohjalle ja nostele sen päälle sipulirenkaat. Pirskottele päälle balsamikastike ja viimeistele timjamilla.
Kypsennä sipulipiirakkaa 180 asteessa 7–9 minuuttia.
Tarjoa lämpimänä iltapalalla tai saunan jälkeen. Sipulipiirakka sopii myös viikonlopun brunssille.
Uuniohrapuuro airfryerissa
2–4 annosta
- Ainekset
- 2 dl rikottuja ohrasuurimoita
- 2 dl vettä
- 7 dl maitoa
- ½ tl suolaa
- Voiteluun
- 1 tl voita tai öljyä
Valmistusohje
Mittaa ohrasuurimot ja vesi voideltuun airfryerin vuokaan, tai muuhun koneeseen mahtuvaan vuokaan. Kypsennä 180 asteessa, kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin, eli 6–10 minuuttia. Sekoita joukkoon 5 dl maitoa ja jatka kypsentämistä 20 minuuttia. Voit halutessasi kuoria pari kertaa puuron päälle muodostuvan kalvon pois.
Kun puuro on kypsynyt 20 minuuttia, niin sekoita joukkoon loppu maito. Jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia. Sekoita puuro vielä kerran 10 minuutin jälkeen ja kuori pinnalle muodostuva kalvo pois. Tarkkaile loppuvaiheessa puuron kypsymistä parin minuutin välein. Tarkista kypsyys maistamalla.
Tarjoa puuron kanssa mehukeittoa ja pakastemarjoja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




