Kannattaa kokeilla
Parhaat päivänsä nähneistä raaka-aineista voi yhä tehdä hyvää ruokaa.Kotijääkaappiini oli jäänyt nippu retiisejä, jotka alkoivat muutaman päivän siellä oltuaan uhkaavasti nahistua. Lyhyehkön aprikoinnin jälkeen päätin viipaloida retiisit ja latoa siivut etikkaliemen kera lasipurkkiin. Juureksista syntyi oiva lisuke kinkkukiusaukselle – niiden pois heittäminen ei olisi tullut kysymykseenkään.
Muutama hassu retiisi ei olisi ollut suuri menetys, mutta kyse on periaatteesta. Ruoka ei ole yhdentekevää. Siksi elintarvikkeiden pois heittäminen ei ole tapana ainakaan omassa keittiössäni. Raaka-aineita pitää mielestäni arvostaa. Esimerkiksi niin, että käyttää kaiken hankkimansa ruuan mahdollisimman tarkasti.
Ruokaan on hyvä suhtautua tietyllä vakavuudella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ruuan laittamisen tai syömisen pitäisi olla ryppyotsaista puurtamista. Retiisinipun kohtaloa punnitessani annoin mielikuvitukselle siivet. Kitkerän raikkaat juurekset olisi voinut pilkkoa salaattiinkin, mutta uusien reseptien kokeilussa on aina oma viehätyksensä.
Uusien ainesosien ja ruokien kokeilu on myös kehittävää puuhaa. Ruuan valmistamisen ohessa oppii ymmärtämään, mihin kaikkeen kaapissa olevat raaka-aineet sopivat. Seuraavaksi voisin koettaa, miten retiisit sopivat pastaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
