Koululaiskysely pysäytti – jopa 60 prosenttia jättää ruuan syömättä: Ministeri Leppä haluaa laittaa kouluruokailun remonttiin
Jotta kouluruuan suosiota saataisiin kasvatettua, pitäisi ministerin mielestä pohtia, miten kouluruokailua voitaisiin kehittää lainsäädännön avulla.
Kouluruokailussa tulee jatkossa käyttää ministerin mielestä yhä enemmän kotimaisia raaka-aineita. Kuva: Pasi LeinoKouluruuan 70-vuotisseminaarissa maanantaina puhunut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) haluaa uudistaa kouluruokailun ja kouluruuan. Hänen mielestään kouluruokaa pitää kehittää kunnianhimoisesti yhä parempaan suuntaan siksi, että maksuton kouluruokailu on yksi koulujärjestelmämme kivijaloista.
Jotta kouluruuan suosiota saataisiin kasvatettua, pitäisi Lepän mukaan pohtia, miten kouluruokailua voitaisiin kehittää lainsäädännön avulla.
Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan jollain paikkakunnilla jopa 60 prosenttia nuorista jättää kouluruuan syömättä vähintään kerran viikossa. Kyselyn tulos pysäytti ministeri Lepän henkilökohtaisesti. Ministerin mukaan hyvien käytänteiden levittämistä pitää jatkaa, mutta se ei silti yksin riitä.
"Tarvitsemme kovempia keinoja kouluruuan suosion vahvistamiseksi. Esimerkiksi perusopetuslakia muuttamalla voimme asettaa uusia vaatimuksia kouluruokailuun liittyen. Se on tehokkain keino saattaa kaikki koululaisemme samalle viivalle", Leppä totesi seminaarissa.
Ministerin mukaan laissa voisi lukea uudistuksen jälkeen, että terveellinen välipala on tarjottava kerran päivässä, oppilaat vaikuttavat ruokalistojen sisältöön, ruokailulle on varattu riittävästi aikaa. Lisäksi hän esittää, että ruokailun pitäisi tapahtua tiettyyn ikään asti aikuisten johdolla.
Kouluruokailussa tulee jatkossa käyttää ministerin mielestä yhä enemmän kotimaisia raaka-aineita.
"Hyvät kotimaiset raaka-aineet ovat kouluruokailumme perusta. Niitä käyttämällä saadaan aikaan hyvältä maistuvaa ja terveellistä kouluruokaa, joka samalla tuo työtä koko Suomeen", hän perusteli.
Kotimaisen raaka-aineen käytön lisääminen on mahdollista Lepän mukaan niin, että hankintakriteereissä painotetaan laatua.
"Kun edellytämme korkeita ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin liittyviä kriteereitä omalta tuotannoltamme, on samoja vaatimuksia edellytettävä myös julkisissa ruokahankinnoissa", hän sanoi.
Lue myös:
Yle: Kouluruoka maistuu pienissä kunnissa, kaupungeissa moni jättää syömättä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
