Klassinen lohi-sienipiirakka ‒ ota maukas resepti talteen
Ota kala osaksi herkuttelua.Klassinen lohipiirakka sopii erinomaisesti suolaiseksi tarjottavaksi muiden kahvitteluherkkujen rinnalle.
Pro Kala jakoi reseptin lohi-sienipiirakalle osana Kalakuu-kampanjaa, jolla haastetaan suomalaiset syömään kalaa suositusten verran eli kaksi kertaa viikossa toukokuussa. Tämän vuoden teemana on ulkona syöminen ja kokkaaminen, johon vappu sopii mainiosti.
Alta löydät piirakan reseptin. Pohjana voi käyttää halutessaan pakastealtaan valmispohjaa. Foliovuokaa käyttäessä piirakka kulkee helposti mukaan brunssille, eikä vuokaa tarvitse kuljetella edestakaisin.
Lohi-sienipiirakka
12 annosta
- Ainekset
- Pohja
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruisjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 100 g margariinia
- 2–3 rkl kylmää vettä
- Täyte
- 7 dl sieniä, esim. mustatorvisieniä tai suppilovahveroita
- 1 rkl rypsiöljyä
- puolikas purjo
- 150 g lämminsavukirjolohta tai 100 g kylmäsavulohta
- puolikas punainen paprika
- 100 g juustoa raastettuna
- 2 munaa
- 2 dl ruokakermaa
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl yrttisuolaa
- 1 tl timjamia
Sekoita pohjan kuivat aineet. Nypi joukkoon rasva. Lisää lopuksi vettä parissa erässä sen verran, että taikina ei enää muruile. Painele voideltuun piirasvuokaan (halkaisija 24–25 cm). Esipaista piirakkapohjaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Anna puhdistetuista sienistä haihtua pannulla enin neste. (Jos käytät kuivattuja sieniä, turvota niitä ensin vedessä, purista vesi pois ja hienonna sienet. Kuivattuja sieniä riittää noin desi. Säilöttyjä, esikäsiteltyjä sieniä riittää 2–3 dl). Lisää mukaan öljy ja purjorenkaat. Kääntele aineksia pannulla hetki ja anna jäähtyä.
Leikkaa kirjolohi ja paprika suikaleiksi tai kuutioiksi. Sekoita keskenään jäähtynyt sieni-purjoseos, kala- ja paprikapalat sekä juustoraaste.
Riko kulhoon munat ja sekoita joukkoon kerma sekä mausteet. Levitä puolikypsälle pohjataikinalle täyteseos ja kaada päälle muna-kermaseos. Kypsennä piirasta 200 asteessa 30–40 minuuttia kunnes täyte hyytyy.
Vinkki: Voit tehdä piirakan myös ilman sieniä, käytä silloin hieman enemmän paprikaa ja purjoa. Pohjana voit käyttää myös kaupan pakastealtaasta löytyvää valmistaikinaa.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



