Yle: "Ei todellakaan kannata jättää käyttämättä" – tästä näet, ovatko superterveelliset yhdisteet vielä tallella pakastemarjoissa
Suomalaisia marjoja kannattaa syödä, vaikka happamuutta joutuisikin lieventämään ripauksella sokeria.
Punaherukka on yksi niistä marjoista, jotka voivat olla pakastuksen jäljiltä melko happamia. Sokerin lisäksi happamuutta voi taittaa surauttamalla ne smoothieksi esimerkiksi banaanin kanssa. Kuva: Carolina HusuSyöpätutkimuksen parissa työskentelevä dosentti Anna-Maria Pajari Helsingin yliopistosta korostaa Ylen haastattelussa, että jo 1–2 desilitran päiväannoksella metsä- ja puutarhamarjoja on myönteisiä terveysvaikutuksia.
"Suosittelen ehdottomasti mieluummin marjoja kuin tuontihedelmiä."
Ruokavalioonsa kannattaa valita mahdollisimman paljon eri marjoja, sillä niillä on kaikilla omat terveysvaikutuksensa.
Marjojen tärkeitä yhdisteitä ovat esimerkiksi polyfenolit. Ne ovat kestäviä, eivätkä tuhoudu herkästi kylmässä tai kuumassa. Pakastettu marja onkin polyfenolien osalta tuoreen veroinen.
"Väri on hyvä nyrkkisääntö. Jos marjat ovat pakastimessa haalistuneet, bioaktiivisten yhdisteiden pitoisuus on vähentynyt", Pajari neuvoo Ylen jutussa.
Hänen mukaansa marjoihin voi hyvällä omallatunnolla myös ripauttaa hieman sokeria ennen pakastamista, sillä sokeri voi jopa jonkin verran suojata tärkeiden yhdisteiden säilymistä.
"Marjoja ei todellakaan kannata jättää käyttämättä, ja terveydellistä hyötyä saamatta sokerin välttelyn takia. Mieluummin ripaus sokeria kuin että jättäisi happamuuden takia syömättä!"
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
