Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Nauti italialainen illallinen kotona – tästä saat ohjeet antipastista dolceen

    Joko kypsyit grillaukseen? Mitäpä jos kutsuisit ystävät koolle italialaiselle illalliselle.
    Maukkaat maksaleivät herättävät ruokahalun.
    Maukkaat maksaleivät herättävät ruokahalun. Kuva: Sanne Katainen
    Affogato tarkoittaa hukkunutta, eli jäätelö on kahvissa uppeluksissa.
    Affogato tarkoittaa hukkunutta, eli jäätelö on kahvissa uppeluksissa. Kuva: Sanne Katainen
    Mausteinen possu ja tomaattiset pavut ovat kuin luodut toisilleen.
    Mausteinen possu ja tomaattiset pavut ovat kuin luodut toisilleen. Kuva: Sanne Katainen
    Tarjoa gnocchit sellaisenaan, pääruuan lisäkkeenä.
    Tarjoa gnocchit sellaisenaan, pääruuan lisäkkeenä. Kuva: Sanne Katainen

    Italialaisella aterialla kaikki alkaa tietenkin alkupaloista, antipasti. Silloin alkumaljan, kuten proseccon (kuohuviini), kera napsitaan crostini tai bruschetta eli paahdettuja leipäviipaleita, joiden päällä on tomaattisalsaa, kinkkua ja melonia, makkaroita, maksatahnaa tai paahdettuja paprikoita. Myös lautasellinen erilaisia makkara-, kinkku- ja juustoviipaleita oliivien kera on yksinkertainen mutta maukas aloitus aterialle.

    Kun on päästy vauhtiin, pöytään kannetaan primi piatti eli ensimmäinen varsinainen ruoka. Se voi olla joko keitto, kesällä kepeämpi ja talvella taas tuhdimpi. Jos keittoa ei tarjoilla, voi edessä oleva lautanen houkutella haarukoimaan joko pastaa, gnoccheja tai risottoa.

    Pääruoka, secondi piatti, voi olla lihaa tai kalaa. Lisukkeet, contorni, voivat olla esimerkiksi salaattia tai perunaa.

    Usein italialaiset syövät lihan ja kalan jälkeen vihreän salaatin, jonka he höystävät pöydässä olevalla oliiviöljyllä ja balsamicolla.

    Monesti siirrytään jo jälkiruokiin, dolci, mutta voipa ennen niitä tulla vielä lautasella pieni pala juustoa, formaggio. Jälkiruokalistojen vakiosuosikkeja ovat erilaiset hedelmäpiiraat, panna cotta, tiramisu, jäätelö (gelato) tai lasillinen kultaisen väristä makeaa Vin Santoa (pyhää viiniä) ja sen kera juomaan dipattavia kovia cantuccini- eli mantelikeksejä.

    Loppuhuipennukseksi siemaistaan vielä kupillinen espressoa.

    APERITIVO

    Crostini toscani (Toscanalaiset maksaleivät)

    6–8 annosta

    16 viipaletta maalaisleipää

    1–2 valkosipulinkynttä

    oliiviöljyä

    parmesaanilastuja

    kapriksia

    Tahna

    1 sipuli

    1 rkl voita

    1 pkt (300 g) broilerinmaksaa (pakaste)

    ½ tl suolaa

    ¼ tl mustapippuria

    ½ dl (n. 30 g) kapriksia

    (2 rkl Vin Santoa tai makeaa jälkiruokaviiniä)

    Tee ensin tahna. Kuori ja hienonna sipuli pieneksi. Kuumenna pannulla voi ja kuullota sipulisilppu hiljalleen pehmeän läpikuultavaksi.

    Puhdista sillä aikaa maksasta kalvot pois. Pilko maksa pieniksi paloiksi.

    Kumoa maksapalat pannulle, nosta lämpöä ja paista, kunnes ne ovat kypsiä (muutama minuutti). Jäähdytä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria.

    Hienonna kaikki leikkuulaudalla kapristen kanssa tahnaksi suurella veitsellä hakaten. Kun seos on hienon tasaista hakkelusta, siirrä seos kulhoon ja sekoita mukaan halutessasi viini. Tarkista maku.

    Paahda leipäviipaleet paistinpannulla tai leivänpaahtimessa.

    Halkaise vakosipulinkynsi ja hiero sitä paahtuneen leivän pintaan. Lorauta pinnalle hieman hyvää oliiviöljyä. Levitä päälle maksatahna ja ripota pintaan muutama parmesaanilastu ja kapris. Nauti vaikka proseccon tai kevyen punaviinin kera.

    PRIMI PIATTI

    Gnocchi (Perunamykyt)

    5 annosta

    500 g (noin 5 kpl) kuorittua jauhoista perunaa esimerkiksi Rosamunda

    3 kananmunankeltuaista

    6 rkl vehnäjauhoja

    4 ½ rkl perunajauhoja

    ½ sitruunan raastettu kuori

    ½ tl suolaa

    ¼ tl valkopippuria

    1 rkl oliiviöljyä

    Lisäksi

    2 rkl oliiviöljyä

    voita

    salvianlehtiä

    1 sitruunan mehu

    Keitä kuorittuna punnitut perunat kypsiksi. Valuta keitinvesi pois ja soseuta perunat. Anna soseen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

    Sekoita soseeseen keltuaiset, jauhot, sitruunankuori, mausteet ja oliiviöljy.

    Pyöritä massasta jauhoisella alustalla pitkiä ohuita tankoja (halkaisija 2 senttiä) ja leikkaa niistä pikkupaloja (2 senttiä). Nosta palat jauhotetulle leivinpaperille pellille.

    Keitä 3 litraa suolalla maustettua vettä. Tiputtele gnocchit kiehuvaan veteen pienissä erissä ja anna kypsyä pari minuuttia. Kypsät nousevat pintaan kellumaan. Valuta vesi pois ja nosta kulhoon, jossa on tilkka öljyä.

    Ennen tarjoilua: kuumenna paistinpannulla voita ja paista gnocchit kullanruskeiksi tarjolle. Lorauta päälle vielä vähän sitruunamehua, voisulaa, jossa on salvianlehtiä.

    SECONDI PIATTI

    Arista e fagioli alla fiorentina (Possua ja papuja firenzeläiseen tapaan)

    6 annosta

    reilu 1 kg porsaan ulkofileetä

    Mausteseos

    3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

    3 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna

    2 tl fenkolinsiemeniä hienonnettuna

    2 tl suolaa

    2 tl sitruunamehua

    1 tl mustapippuria

    ¼ tl neilikkaa

    Lisäksi

    ½–1 dl oliiviöljyä

    Tomaattiset pavut

    2 pkt (à 380/230 g) isoja valkoisia papuja tomaattikastikkeessa (säilyke)

    ½ purjoa

    3 valkosipulinkynttä

    2 rkl oliiviöljyä

    1 tlk (400/240 g) kirsikkatomaatteja tomaattimehussa (säilyke)

    2 tl timjamia

    1 ½ tl suolaa

    ½ tl mustapippuria

    Ota liha huoneenlämpöön ja mausta tuntia ennen valmistamista. Sekoita mausteet keskenään ja hiero kauttaaltaan fileen pintaan.

    Nosta maustunut filee uunivuokaan ja pirskottele päälle reilusti oliiviöljyä. Kypsennä 175-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 65 astetta (noin 1 ½ tuntia). Käytä paistomittaria. Anna fileen vetäytyä foliolla peitettynä noin vartti.

    Halkaise ja huuhtele purjo. Silppua se ja kuoritut valkosipulinkynnet. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota sipulit siinä. Lisää pavut, kirsikkatomaatit ja mausteet. Anna hautua lihan vetäytymisen ajan.

    Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa papujen kanssa.

    DOLCI

    Caffè affogato

    6 annosta

    1 l vaniljajäätelöä

    6 annosta espressoa

    Pyöritä 6 kappaletta laseihisi mahtuvaa jäätelöpalloa. Nosta ne vadille ja pakastimeen odottamaan tarjoilua.

    Valmista espresso ja jaa se laseihin tiputettujen jäätelöpallojen päälle.