Suomalainen lihakeitto – helppo ohje talven suosikkiin
Keittoa valmistettaessa lihaksi kannattaa valita naudanetuselkää, -rintaa tai -lapaa. Koska liha myydään nykyään lähes aina luuttomana, kannattaa keittoon varata myös ydinluukiekkoja makua antamaan.
Naudanlihaa, suomalaisia juureksista ja aikaa – siinä on parhaan lihakeiton resepti. Kuva: Sanne KatainenSuomalainen lihakeitto on ruokaperinteemme aatelia. Naudanlihasta ja juureksista valmistettu keitto on vähärasvaista ja maukasta. Naudanlihan sijaan keittoon voi käyttää myös hirvenlihaa. Eniten aikaa ottaa lihan kypsentäminen, mutta sen voi tarvittaessa tehdä jo edellisenä päivänä. Lopulta valmistukseen menee vain juuresten käsittelyn ja kypsymien viemä aika.
Suomalainen lihakeitto
noin 6 annosta
- Ainekset
- 700 g naudanrintaa
- 300 g naudanetuselkää
- noin 3 ydinluun palaa
- 3 l vettä
- 1 sipuli
- 1 tl suolaa
- 10 mustapippuria
- 2 laakerinlehteä
- 5 persiljanoksaa
- Lisäksi
- 10 perunaa (kiinteä lajike)
- 4 porkkanaa
- 1 palsternakka
- pala selleriä
- pala lanttua
- 3 sipulia
- persiljaa hienonnettuna
Valmistusohje
Laita lihat kattilaan, lisää kylmä vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää kuorimaton sipuli ja mausteet. Anna kiehua hiljaa poreillen 2–3 tuntia.
Pese ja kuori perunat ja juurekset. Paloittele ne suupaloiksi. Kuori ja lohko sipulit.
Siivilöi lihan keittoliemi toiseen kattilaan. Poista ydinluut. Anna lihojen jäähtyä hetki ja paloittele ne suupaloiksi. Siirrä kasvikset ja lihat lihojen keittoliemeen. Keitä 20 minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Jatka keittämistä, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Tarjoa lihakeitto ruisleivän ja maidon tai piimän kanssa.
Vinkki: Tarvittaessa lihat voi keittää valmiiksi jo edellisenä päivänä. Anna niiden jäähtyä keittoliemessä. Jos liemi hyytyy, niin lämmitä lientä hiukan, siivilöi liemi kattilaan ja paloittele lihat.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
