Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Iki-ihana lasagne on viikonlopun klassikkoruoka

    Lasagne on italialainen laatikko, jossa tomaattinen jauhelihakastike yhdessä maitokastikkeen kanssa sitoo lasagnelevyt herkkuruuaksi.
    Lasagnelevyn valmistuu pastakoneella.
    Lasagnelevyn valmistuu pastakoneella. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Voimakkaan makuinen juustoraaste maustaa lasagnea.
    Voimakkaan makuinen juustoraaste maustaa lasagnea. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Valmiin lasagnen voi pakastaa annoksina.
    Valmiin lasagnen voi pakastaa annoksina. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Lado lasagnelevyt eri suuntaan kuin edellisessä kerroksessa. Leikatessa pala pysyy paremmin koossa.
    Lado lasagnelevyt eri suuntaan kuin edellisessä kerroksessa. Leikatessa pala pysyy paremmin koossa. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Lasagne syntyy helpoimmin kuivista lasagnelevyistä. Jos omistat pastakoneen, valmista itse durum-jauhopussin ohjeella annos munapastaa. Taikina ei saa olla liian pehmeää, jotta se ei koneella kaaviloitaessa veny liian ohueksi.

    Täytekastikkeissa ei kannata säästellä, jotta lopputulos on mehevä. Useimmissa ohjeissa käytetään juustokastiketta. Kannattaa kokeilla italialaista vaihtoehtoa. Siinä valmistetaan laakerinlehdillä maustettu valkokastiketta. Vahvaa juustoa raastetaan lopuksi lasagnen päälle.

    Aikaa lasagnen kypsymiseen on syytä varata vajaa tunti 175 asteessa. Anna ruuan vetäytyä uunista ottamisen jälkeen vielä 10–15 minuuttia. Näin lasagne ehtii tasaantua ja on helpompi annostella.

    Lasagne on siitä kiitollinen ruoka, että sen voi tehdä etukäteen paistamista vaille valmiiksi. Tee kastikkeet ja lado ne levyjen kanssa valmiiksi vuokaan jo edellisenä päivänä. Säilytä kylmässä.

    Kypsän lasagnen voi pakastaa esimerkiksi valmiina annospaloina. Joten kerralla kannattaa valmistaa pari vuokaa.

    Jauhelihalasagne

    8 annosta

    noin 250 g kuivia lasagnelevyjä tai

    6–8 isoa tuorepastalevyä

    Jauhelihakastike

    400 g paistijauhelihaa

    1 iso sipuli

    1 valkosipulin kynsi

    1 rkl voita

    1 tlk (500 g) tomaattimurskaa

    1 prk (70 g) vahvaa tomaattisosetta

    1 tl suolaa

    1 tl sokeria

    1 dl vettä

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1 rkl kuivattua oreganoa tai basilikaa

    Ruskista jauheliha, kuutioitu sipuli ja valkosipuli pannulla. Lisää tomaattimurska, tomaattisose, suola ja sokeri. Huuhdo tomaattipurkki desillä vettä ja lisää kastikkeen joukkoon. Mausta pippurilla ja yrtillä. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti.

    Valkokastike

    50 g voita

    1 dl vehnäjauhoja

    1 l maitoa (Kiehu)

    1–2 laakerinlehteä

    1 tl suolaa

    1/4 tl raastettua muskottipähkinää

    1/4 tl valkopippuria

    Pinnalle

    noin 50 g (1 d) raastettua mustaleimajuustoa

    Sulata voi kattilassa. Kiehauta siinä jauhot. Lisää pohjaan palamatonta maitoa ja sekoita kastike tasaiseksi. Laita laakerinlehdet kastikkeeseen. Anna kiehua hiljalleen noin kolme minuuttia. Mausta. Anna jäähtyä hetki ja nosta laakerinlehdet pois.

    Voitele suorakaiteen muotoinen, noin 3 litran vetoinen lasagnevuoka. Levitä pohjalle kerros jauheliha- ja maitokastiketta. Raasta maitokastikkeen päälle hiukan vahvaa emmentalia. Levitä päälle lasagnelevyjä.

    Jos käytät tuorepastaa, levitä vuokaan pohjalle ensin pastalevyt ja sen päälle täytteet. Tee seuraavat kaksi kerrosta samoin. Lado lasagnelevyt ei suuntaan kuin edellisessä kerroksessa, niin pala pysyy leikattaessa paremmin koossa. Levitä päällimmäisen (voi olla kolmas tai neljäs) lasagnelevykerroksen päälle vain maitokastiketta. Raasta pinnalle emmentalia.

    Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Lasagne on kypsä, kun se kuplii reunoilta ja keskusta on saanut väriä. Jotta pinta ei tummu liikaa, peitä leivinpaperilla paistamisen loppupuolella.

    Anna vetäytyä peitettynä noin 15 minuuttia ennen tarjoamista.