Tästäkö tulevaisuuden superruokaa? VTT kehittää mullistavaa tapaa tuottaa elintarvikkeita
Tavoitteena on tuottaa kasvipohjaista ruokaa ilman peltoja.Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittää uutta ja lupaavaa teknologiaa tuottaa terveellistä ja maistuvaa kasvipohjaista ruokaa soluviljeltyteknologian avulla ilman peltoja.
Tutkijoiden mukaan tuotantotapa näyttää nyt entistä lupaavammalta.
”Kyseessä on aivan uusi mahdollisuus paitsi teollisuudelle mutta myös laajemmin yhteiskunnalle. Viljelyskelpoista maata ei ole riittävästi täyttämään maailman kasvavan väestön ruoan tarvetta, ja tarvitaan kipeästi uusia ratkaisuja. Soluviljelmät ovat yksi vakavasti otettava vaihtoehto”, VTT:n Elintarvikeratkaisut-tutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund toteaa tiedotteessa.
Julkisuudessa on puhuttu paljon lihan tuottamisesta soluviljelmissä. VTT:llä arvioidaan, että tulevaisuudessa kasvien soluviljelmissä voidaan kuitenkin tuottaa ravitsemuksellisesti jopa parempaa ruokaa ja mahdollisesti huomattavasti nopeammin, helpommin ja edullisemmin.
”Hyvien ravitsemuksellisten ominaisuuksien ansiosta soluviljelmien avulla voidaan tulevaisuudessa valmistaa superruokaa. Eri kasveista kehitettyjen variaatioiden mahdollisuudet ovat rajattomat”, VTT:n tutkimustiimin päällikkö Heiko Rischer toteaa.
Elintarviketeollisuudelle kasvisolut ja niiden kuivatut versiot tarjoavat mahdollisuuksia luoda uudentyyppisiä, terveellisiä tuotteita ja tuotteiden aineosina. Tuotteita voivat olla esimerkiksi smoothie-juomat, kaviaarin kaltaiset hillokkeet ja snack-tuotteet.
Soluviljelmien pääsy markkinoille edellyttää lisätutkimusten lisäksi hyväksymistä elintarvikkeena, koska kyseessä on täysin uusi elintarvikemateriaali.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

