Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • 4 ruokaisaa salaattia, joilla nälkä lähtee varmasti

    Tuhti perusta tekee salaatista ruokaisan. Kun lihan, kalan tai juuston lisäksi vaihtelet kasviksia, kastikkeita ja viimeistelyripotteita, on makukokemus aina uusi ja erilainen.
    Ruokaisa salaatti toimii hyvin myös pääruokana.
    Ruokaisa salaatti toimii hyvin myös pääruokana. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Salaatilla on monta roolia. Kevyenä ja pelkistettynä se täydentää pääruokaa lautasella, pikkuruisena se aloittaa ateriakokonaisuuden ja tuhdimpana se toimii pääruokana. Ruokaisa salaattikin voi olla kevyt ja raikas jos ainekset ja erityisesti kastike ovat vähäkalorisia.

    Kun on tarkoitus saada vatsat kylläisiksi, kannattaa valita salaatin kivijalaksi vaikkapa peruna, pasta tai ruokakaura. Sekoita valitsemasi salaattikastike vastakeitetyn, vielä lämpimän pääaineksen joukkoon, niin maut ehtivät tekeytyä kunnolla. Maustamisvaiheen voit tehdä jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Pidä valmiiksi pilkotut muut ainekset erillään ja kääntele ne joukkoon vasta juuri ennen ruokailua.

    Lisää salaattiin tuoreiden tai kypsennettyjen kasvisten lisäksi kalaa, kanaa, lihaa, kananmunia tai juustoa ruokailijoiden mieltymysten ja mahdollisten ruokarajoitteiden mukaan. Lisänä maistuu hyvä leipä levitteineen.

    Kastikkeella on kruunausrooli salaattipöydässäkin. Öljypohjainen perusvinaigrette on helppo ja hyvä vaihtoehto, eikä se tykkää huonoa, vaikka joutuisi seisoskelemaan lämpimässä pidempään. Majoneesi- ja hapankermapohjaisiin kastikkeisiin saa mielikuvituksella loihdittua loputtomia makuvivahteita. Silppua kermaviiliin vaikkapa etikkakurkkua, kapriksia tai hillosipuleita sekä tuoreita yrttejä. Sinappi, ketsuppi tai chilikastike, suola ja pippurit sopivat mausteiksi, ja maku pyöristyy pienellä hunaja- tai sokerilisällä.

    Erilaiset ripotteet ovat yleistyneet salaattien viimeistelijöinä. Ne tuovat mukavasti makua ja suutuntumaa annokseen. Laita pikkukippoihin tarjolle esimerkiksi paahdettuja leipäkuutioita, erilaisia pähkinöitä ja siemeniä, paahdettua sipulirouhetta tai vaikka kuivattuja karpaloita.

    Pöytäännostovalmiit ruokaisat salaatit sopivat moniin tilanteisiin. Niillä ruokkii niin talkooväen, juhlavieraat, grillausporukan kuin mökkiläisetkin. Tuo noutopöytään pieni määrä salaattia kerralla ja pidä vaihtokulho viileässä, niin pöytä pysyy siistinä ja ruoka raikkaana.

    Kotimainen ruokakaura on suositeltava vaihtoehto riisille. Se kypsyy 10 minuutissa ja maku on kivan pähkinäinen.
    Kotimainen ruokakaura on suositeltava vaihtoehto riisille. Se kypsyy 10 minuutissa ja maku on kivan pähkinäinen. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Kauraisa paahtokasvissalaatti

    4 annosta

    • Ainekset
    • 2 dl ruokakauraa
    • ½ ps (125 g) varsiparsakaalia
    • 1 punainen paprika
    • 1–2 porkkanaa
    • 1 punasipuli
    • 3 valkosipulinkynttä
    • 2 rkl öljyä
    • 1 rkl juoksevaa hunajaa
    • 1 tl yrttimausteseosta
    • 1 tl suolaa
    • ½ tl mustapippuria
    • 1 pkt (200 g) fetaa tai salaattijuustoa
    • ½ dl kurpitsansiemeniä
    • (salaatinlehtiä)
    • Kastike
    • ½ dl öljyä
    • 2 rkl sitruunamehua
    • 2 tl juoksevaa hunajaa
    • ¾ tl suolaa

    Valmistusohje

    Keitä ruokakaura pakkauksen ohjeen mukaan. Kumoa kaura siivilään, huuhtele kylmällä vedellä, valuta hyvin ja kumoa salaattikulhoon.

    Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kääntele se ruokakauran joukkoon.

    Huuhtele kasvikset. Kuori porkkanat ja sipulit. Paloittele kasvikset leivinpaperin päälle uunipellille. Leikkaa porkkanat oikein ohuiksi viipaleiksi.

    Pirskottele kasvisten päälle öljy, valuta hunaja ja ripottele mausteet. Möyhi sekaisin ja levitä tasaisesti pellille.

    Tee juustolle tila pellin nurkkaan ja ripottele siemenet kasvisten joukkoon.

    Paahda aineksia 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

    Kumoa vähän jäähtyneet kasvikset ja siemenet kaurakulhoon. Murustele fetajuusto mukaan. Kääntele ainekset sekaisin.

    Vuoraa tarjoiluastia halutessasi salaatinlehdillä ja levitä salaatti niiden päälle.

    Vinaigrette eli ranskalainen salaattikastike on öljypohjainen peruskastike salaatille. Sitä voi myös varioida eri tavoin maustamalla ja höystämällä.
    Vinaigrette eli ranskalainen salaattikastike on öljypohjainen peruskastike salaatille. Sitä voi myös varioida eri tavoin maustamalla ja höystämällä. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Vinaigrette eli ranskalainen salaattikastike

    noin 8 annosta

    • Ainekset
    • 2 tl sileää (dijonin)sinappia
    • 2½ rkl punaviinietikkaa
    • 1 dl ruokaöljyä
    • 2 tl sokeria
    • ¾ tl suolaa
    • ½ tl mustapippuria

    Valmistusohje

    Mittaa pikkukulhoon sinappi ja punaviinietikka. Vatkaa joukkoon öljy ohuena nauhana. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.

    Sekoita kastike salaattiin juuri ennen tarjoilua tai tarjoa se erillisestä astiasta.

    Pastapohjainen makkarasalaatti on ikisuosikki. Sekoita kastike vielä lämpimän pastan joukkoon hyvissä ajoin, niin maut ehtivät tekeytyä kunnolla.
    Pastapohjainen makkarasalaatti on ikisuosikki. Sekoita kastike vielä lämpimän pastan joukkoon hyvissä ajoin, niin maut ehtivät tekeytyä kunnolla. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Pasta-meetvurstisalaatti

    4 annosta

    • Ainekset
    • 3 dl kuviopastaa
    • 150 g meetvurstiviipaleita
    • 1 rs (250 g) erivärisiä kirsikkatomaatteja
    • 1 dl hillosipuleita
    • ½ jäävuorisalaattia
    • ½ dl paahdettua sipulirouhetta
    • pari oksaa tuoretta oreganoa
    • Kastike
    • 1 dl kermaviiliä tai ranskankermaa
    • 1 pieni maustekurkku paloiteltuna
    • ½ punaista paprikaa paloiteltuna
    • 2 rkl makeaa chilikastiketta
    • 1 tl rosee- tai viherpippuria rouhittuna
    • suolaa

    Valmistusohje

    Tee ensin kastike. Mittaa ainekset korkeaan kapeaan kulhoon ja surauta sileäksi sauvasekoittimella.

    Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta hyvin ja kumoa kulhoon. Kääntele kastike vähän jäähtyneen pastan joukkoon ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.

    Paloittele meetvurstit. Huuhtele ja puolita tomaatit. Silppua hillosipulit. Revi salaatti suupalan kokoisiksi paloiksi. Kääntele ainekset pastapohjaan. Viimeistele sipulirouheella ja oreganolla.

    Uuniperunasalaatti kylvetetään maukkaaksi piimäkastikkeella.
    Uuniperunasalaatti kylvetetään maukkaaksi piimäkastikkeella. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Uuniperunasalaatti

    4–6 annosta

    • Ainekset
    • 800 g uuniperunoita (Bellarosa tai Rosamunda)
    • 1 rkl rypsiöljyä
    • Piimäkastike
    • 1½ dl piimää
    • 1 rkl tomaattipyreetä
    • 1 rkl karkeaa kokojyväsinappia
    • 1 rkl sitruunamehua
    • 1 tl suolaa
    • ¼ tl mustapippuria
    • Lisäksi
    • 1½ dl herneitä (pakaste)
    • 1 nippu (150 g) retiisejä
    • 1 kirpeä omena
    • 2–3 kevätsipulia
    • ½ ruukkua rucolaa

    Valmistusohje

    Pese perunat huolellisesti juuresharjalla, kuivaa ja sivele pintaan öljyä. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes perunat tuntuvat pehmeiltä haarukalla kokeiltaessa. Kypsennysaika riippuu koosta.

    Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja anna tekeytyä hetki viileässä.

    Paloittele kypsät, lämpimät perunat kuorineen kulhoon. Kääntele joukkoon piimäkastike. Jätä maustumaan.

    Sulata herneet. Huuhtele retiisit ja viipaloi ne. Kuori ja kuutioi omena. Silppua kevätsipuli. Huuhtele rucola tarvittaessa.

    Kääntele loput kasvikset jäähtyneeseen perunapohjaan. Tarkista maku.

    Maistuu sellaisenaan, mutta myös kalaruokien ja grillatun makkaran kanssa.