Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Hauduta joulupuuro vaihteeksi ohrasta riisin sijaan

    Vaaleanpunaiseksi hautunut ohrapuuro maistuu ihanalta sekahedelmäkeiton kanssa jouluaattoaamuna tai lounaalla.
    Kokonaisista ohrasuurimoista haudutettu uunipuuro ja sekahedelmäkeitto nautitaan aaton lounaaksi.
    Kokonaisista ohrasuurimoista haudutettu uunipuuro ja sekahedelmäkeitto nautitaan aaton lounaaksi. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Monen perheen perinteisiin kuuluu jouluna riisipuuro. Mitä jos tänä vuonna vaihtaisit kotimaiseen ja hauduttaisit puuron kokonaisista ohrasuurimoista.

    Kukin nauttikoon puuronsa mieleisten lisukkeiden kanssa. Mutta sekahedelmäkeitto saa puuron maistumaan joululta.

    Uuniohrapuuro

    4—6 annosta

    1 1/2 dl kokonaisia ohrasuurimoita

    1/2 tl suolaa

    1 l täysmaitoa

    1/2 rkl hunajaa

    2 rkl voita

    Mittaa ohrasuurimot voideltuun uunivuokaan. Lisää suola ja hunaja. Kaada maito joukkoon. Sekoita. Lisää pari voinokaretta puuron pinnalle. Kypsennä 175 asteessa noin 2 tuntia.

    Sekoita puuroa kypsennyksen ensimmäisen tunnin aikana 2—3 kertaa. Peitä pinta tarvittaessa kypsennyksen loppuvaiheessa. Tarjoa sekahedelmäkeiton tai maidon, sokerin ja kanelin kera.

    Vaihtelua

    Jaa ainekset annoskulhoihin ja kypsennä jokaiselle oma puurokulhollinen.

    Laktoositon joulupuuro

    8 annosta

    2 dl vettä

    1 1/2 l laktoositonta täysmaitojuomaa

    1 1/2 dl rikottuja ohrasuurimoita

    1/2 tl suolaa

    kokonainen manteli

    Jos käytössäsi on haudekattila, niin se on hyvä joulupuuron kypsennykseen. Kuumenna maitojuoma ja lisää ohrasuurimot. Keitä hiljalleen haudekattilassa välillä sekoittaen noin tunti. Käännä virta pois ja jätä kattila liedelle vielä toiseksi tunniksi. Lisää joukkoon onnea tuottava manteli.

    Voit hauduttaa puuron myös paksupohjaisessa kattilassa. Silloin puuroa on hyvä sekoittaa usein, jotta se ei tartu pohjaan. Lisää maitoa sitä mukaan, kun se on imeytynyt suurimoihin.

    Tarjoa maidon, sekahedelmä- tai marjakeiton kanssa.

    Sekahedelmäkeitto

    10 annosta

    1 pussi (250 g) kuivattuja sekahedelmiä

    2 dl rusinoita

    5 dl omenatäysmehua

    4 dl vettä

    (1 tähtianis)

    1 kanelitanko

    3 rkl sokeria

    1 rkl sitruunamehua

    2 rkl perunajauhoja

    1 dl vettä

    Huuhdo hedelmät siivilässä. Leikkaa isoimmat pienemmiksi paloiksi. Kuumenna mehu ja vesi. Lisää mausteet sekä hedelmät ja rusinat. Anna kiehua noin 20 minuuttia. Lisää sokeri ja sitruunamehu.

    Sekoita perunajauhot veteen. Nosta kattila levyltä ja valuta perunajauhoseos kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Nosta takaisin levylle, anna pulpahtaa ja nosta pois liedeltä. Kaada kulhoon jäähtymään ja ripottele pinnalle hieman sokeria. Ota kokonaiset mausteet pois keitosta, kun se on jäähtynyt. Tarjoa jäähtyneenä puuron kanssa.

    Vinkki

    Jos sekahedelmät ovat kovin kuivuneita, niin liota niitä vesi-mehuseoksessa pari tuntia ennen keittämistä.