
Grillikauden avajaiset pääsiäisenä? Tässä ravintolatason resepti lehmäkortin takaa
Lehmäkortin kääntöpuoli paljastaa reseptin, jolla on hyvä puhaltaa hiilet hehkumaan jo nyt: grillattua ulkofilettä kera kasvisten – tietysti mieluiten kotimaisista aineksista.
Savon maaseutunuorten kortissa on lehmän kuvan taustapuolella kiitokset kuluttajille sekä mikkeliläisen ravintoloitsijan resepti. Kuva: Riitta RyynänenSavon maaseutunuoret tempaisivat jakamalla asiakkaille "Syö sie kotimaista, kyllä mie tuotan!" -kortteja marketeissa maanantaisena iltapäivänä 21. maaliskuuta. Maaseutunuoret halusivat kiittää kuluttajia kotimaisen ruuan valitsemisesta.
Kortissa on hirvensalmelaisen kuvataiteilijan ja luomulihan tuottajan Anna Siiriäisen värikäs lehmämaalaus.
Kääntöpuoli taas kertoo mikkeliläisen Bistro Vilee -ravintolan omistajan Ilkka Arvolan reseptin, jolla sopii aloittaa grillikausi vaikka heti.
Grillattua naudan ulkofileetä "Adobo" ja lämmin kasvissalaatti 4 hengelle
600 g hyvin riiputettua ulkofilettä
1/2 valkosipuli
1/2 chipotle (savustettu chili, myös tuore käy)
1/2 tl maustepippuria
1/2 tl kuminaa
1 kpl sitruunan kuori raastettuna ja sitruunan mehu
1/2 tl mustapippuria
4 rkl oliiviöljyä
Poista lihasta kalvot ja leikkaa pihvit poikkisyin, taputtele hieman kädellä. Jauha mausteet morttelissa tahnaksi ripauksen karkean suolan kanssa. Sivele pihvit öljyllä ja grillaa kuumalla hiiligrillillä 2,5 minuuttia molemmin puolin. Valele maustetahnalla grillatessa. Anna levätä 8 minuuttia foliossa. Leikkaa liha viipaleiksi tarjoillessa, voit sivellä maustetahnaa päälle sekä merisuolaa.
Salaatti sesongin kasviksista: esimerkiksi kirsikkatomaatteja (200 g), kesäkurpitsaa (1 kpl), punasipulia (2 kpl), kevätsipulia (2 kpl), naattiporkkanaa (4 kpl), punajuuria (2 kpl), varhaiskaalia (1/2 kerä).
Tuoreita yrttejä: basilikaa, lehtipersiljaa, tilliä, rucolaa (pyöräytä tipassa oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa).
Huuhdo kasvikset. Leikkaa punajuuret ohuiksi lastuiksi esimerkiksi juustohöylällä. Pilko muut kasvikset sormenpään kokoisiksi paloiksi. Paahda tilkassa öljyä ensin sipulit ja porkkanat, 3 minuuttia. Lisää kesäkurpitsa, 2 minuuttia. Lopuksi kaali ja tomaatit joukkoon noin minuutin ajaksi. Mausta suolalla. Tarjoile yrttien, punajuurilastujen ja lihan kanssa.
(Punajuurilastut tarjoillaan tosiaan raakana, kertoo ravintoloitsija Ilkka Arvola, kesän tuoreesta sadosta ne ovat hänestä aivan sellaisenaan huikean makuisia.)
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
