Maksalaatikko on helppo tehdä itsekin – tämä pesee eineslaatikon mennen tullen
Maksalaatikon ystävien kannattaa kokeilla tehdä laatikko itse.
Itse tehty maukas maksalaatikko on kuulunut perinteisesti niin joulu- kuin pitopöytiinkin. Kuva: Sanne KatainenArkiruokasuosikki maksalaatikko on valitettavasti kokenut juhlainflaation. Aikaisemmin maksalaatikko kuului niin pito- kuin joulupöytäänkin.
Itse valmistettuna riisi- tai ohrapuuroon sekoitetaan jauhettu maksa ja erikseen haudutetut sipulit, siirappilisän ja rusinoiden sekä tavallisesti meiramin kera. Meiramin voi vaihteeksi korvata salvialla tai oreganolla. Maksalaatikon tärkeä lisuke on puolukkasurvos.
- Maksalaatikko
- noin 8 annosta
- Ainekset
- 1½ dl puuroriisiä
- 5 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 2 sipulia
- 2 rkl voita
- 5 dl täysmaitoa
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl rusinoita
- 1 kananmuna
- 2 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- 1 tl meiramia
- ½ tl mustapippuria
- ¼ tl inkivääriä
- 300 g jauhettua maksaa
Valmistusohje
Keitä riisiä suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä noin 15 minuuttia.
Puuron kiehuessa, kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne pannulla voissa.
Yhdistä puuropohjaan maito ja keitä noin 15 minuuttia.
Lisää löysään puuroon kerma, rusinat, muna, siirappi ja mausteet. Lisää viimeiseksi jauhettu maksa ja sekoita tasaiseksi, vellimäisen löysäksi seokseksi.
Kaada massa voideltuun (noin 2½ litran vetoiseen) uunivuokaan.
Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1—1½ tuntia.
Tarjoa maksalaatikon kanssa puolukkahilloa.
Vinkki
Voit vaihtaa riisin rikottuihin ohrasuurimoihin.
Korvaa meirami vaihteeksi salvialla.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
