
Terveellisistä marjoista syntyy herkullisia jälkiruokia – mansikka maistuu myös pekonin kanssa
Mansikka ja mustikka aloittavat jokakesäisen marjakauden makoisasti. Ne kuuluvat itseoikeutetusti leivonnaisiin ja jälkiruokiin, mutta puoltavat paikkaansa myös perunasalaatissa ja vuohenjuustoleivillä.
Kääretorttu saa täytteeksi vaniljaista vaahtoa, tuoreita mansikoita ja piparminttusuklaarouhetta. Nosta kääretorttupalat pystyyn, koristele ja leivoskestit voivat alkaa. Kuva: Carolina HusuSuomalaisia marjoja kannattaisi syödä niin paljon kuin jaksaa. Marjat saavat ainutlaatuisen arominsa pitkinä, valoisina kesäpäivinä, ja niiden terveyttä edistävät vaikutukset ovat mittavat.
Mikään ei vedä vertoja keskikesän toripäivälle, kun kojuista lehahtaa ilmoille huumaava mansikan tuoksu. Ensimmäiset makean mehukkaat mansikat ovat parhaimmillaan sellaisenaan popsittuina, ja keskustelut suosikkilajikkeista käyvät kuumina. Maku ratkaisee, mutta herkuttelua voi perustella myös terveysnäkökulmalla. Kuitujen ja folaatin lisäksi mansikoissa on runsaasti C-vitamiinia. Jo 2½ desilitrasta saat päiväannoksen täyteen.
Sesongin edetessä suomalaisten suosikkimarjat löytävät paikkansa monenlaisista leivonnaisista ja jälkiruuista. Mansikkatäytekakku on heinäkuisten kekkereiden klassikko. Siitä helpompi ja nopeammin valmistuva versio on mansikkainen kääretorttu, jonka vaniljainen vaahtotäyte saa marjojen lisäksi makulisää piparminttuisesta suklaarouheesta.
Raikkaat lajikkeet ovat omiaan suolaissa ruuissa. Aloita vaikkapa oheisella varhaisperunasalaatilla, johon mansikoiden lisäksi silppuat paistettua pekonia ja murustelet homejuustoa. Yllättävän hyvää.
Mustikka viihtyy erityisesti varjoisissa havumetsissä, ja niitähän Suomessa riittää. Etelässä poimijan kannattaa käyskennellä myös lehtomaisilla ja tuoreilla kankailla, Pohjois-Suomessa kuivemmilla kangasmailla. Mustikoiden sesonki alkaa vuodesta riippuen heinäkuun puolivälistä, ja niitä voi kerätä vielä syyskuussakin.
Makuarvojen lisäksi mustikan tekee arvomarjaksi sen superfood-ominaisuudet. Mustikan sisältämät antosyaanit laskevat verenpainetta, edistävät verisuonten toimintaa ja parantavat insuliiniresistanssia. Marja sisältää myös E- ja C-vitamiineja sekä kuitua.
Perinteisesti mustikoista on keitelty mehuja ja hilloja sekä marjakeittoja. Mustikka sujahtaa erilaisten piirakoiden ja juustokakkujen täytteeksi. Ruiskuoreen leivottu mustikkakukko on herkkua vaniljaisen jäätelön tai vaahdon kanssa. Nopeasti pyöräytettävä mustikkarahka maistuu kesäpäivän välipalana tai jälkiruokana.
Hilloksi keitetyt mustikat raidoittavat amerikkalaistyylisen tuhdin juustokakun. Se kypsennetään uunissa, joten liivatetta ei tarvita. Kokeilepa mustikoita myös pieniin alkupalaleipiin. Sivele vaaleat paahdetut leivät rosmariinisiirapilla ja pehmeällä vuohenjuustolla ja kruunaa mustikkaryöpyllä. Helppoa ja vaihteeksi vähän erilaista.
Mansikka-kääretorttuleivokset
- noin 12 kappaletta
- Ainekset
- Pohja
- 4 kananmunaa
- 1½ dl sokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- ¾ dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- Täyte
- 1 prk (2 dl) vispikermaa
- 2 prk (à 200 g) maustettua rahkaa (vanilja)
- 1½ rkl tomusokeria
- ¾ dl piparminttusuklaarouhetta (Marianne Crush)
- noin 2½ dl mansikoita
- Päälle
- ⅓ rahka-kermaseoksesta
- ½ dl piparminttusuklaarouhetta
- 1–2 dl mansikoita
Valmistusohje
Vatkaa munat ja sokeria kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi taikinaan. Kääntele varovasti sekaisin nuolijalla.
Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja levitä taikina pellille. Paista torttupohjaa 225-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Ripottele toiselle leivinpaperiarkille vähän sokeria ja kumoa torttulevy sen päälle. Irrota pohjapaperi ja anna torttulevyn jäähtyä.
Valmista täyte. Vaahdota kerma ja kääntele se rahkan joukkoon. Levitä ⅔ kermaseoksesta torttupohjalle. Ripottele päälle piparminttusuklaarouhetta. Viipaloi mansikat ja levitä ne tasaisesti täytteen päälle. Kääri levy rullalle paperin avulla ja jätä saumakohta alapuolelle. Nosta torttu jääkaappiin tekeytymään.
Leikkaa kääretortusta parin kolmen sentin paksuisia paloja ja nosta ne pystyyn tarjoiluvadille. Pursota tai lusikoi päälle loppu kermatäyte, koristele mansikoilla ja karkkirouheella.
Mustikkainen juustokakku sisältää amerikkalaiseen tapaan rutkasti tuorejuustoa sekä valkosuklaata. Pienempikin viipale tekee tehtävänsä. Kuva: Carolina HusuMustikkajuustokakku uunissa
- noin 15 annosta
- Ainekset
- Pohja
- 200 g digestivekeksejä
- 75 g voita
- Mustikkahillo
- 200 g mustikoita
- 1¼ dl hillosokeria
- noin 1½ rkl vettä
- Täyte
- 150 g valkosuklaata
- 3 prk (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
- 1 prk (150 g) ranskankermaa
- 1 rkl sitruunan mehua
- 2 kananmunaa (M-koko)
Valmistusohje
Tee ensin mustikkahillo hillosokeripakkauksen ohjeen mukaan.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halkaisija vähintään 22 senttiä, korkeus 10 senttiä).
Murskaa digestivekeksit monitoimikoneessa tai pakastepussissa kaulimella hiertäen.
Sulata voi ja sekoita keksimurskan joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
Rouhi valkosuklaa terävällä veitsellä.
Vatkaa keskenään tuorejuusto, ranskankerma ja sitruunan mehu. Lisää joukkoon munat ja valkosuklaa.
Kaada puolet seoksesta vuokaan keksipohjan päälle. Levitä päälle mustikkahillo ja loput tuorejuustoseoksesta. Tasoita lusikan selällä ja kuopaise ruokailuveitsellä hillopyörteitä pintaan.
Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta se sitten peitettynä jääkaappiin. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Nopeat mustikka-vuohenjuustosuupalat
- 10 kappaletta
- Ainekset
- 10 viipaletta patonkia
- 150 g pehmeää vuohenjuustoa
- 1½ dl mustikoita
- Rosmariinisiirappi
- 2 rkl juoksevaa hunajaa
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 rkl rypsiöljyä
- ripaus sitruunan kuoriraastetta
- 1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
- Koristelu
- muutama rosmariinitupsu
- mustapippuria myllystä
Valmistusohje
Aloita rosmariinisiirapista. Mittaa kaikki ainekset pikkukattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä pari minuuttia. Siirrä sivuun ja anna makujen tekeytyä.
Paahda patonkiviipaleet kauniin ruskeiksi paahtimessa tai leivinpaperin päälle uunipellille levitettynä 225-asteisessa uunissa.
Sivele patonginpaloille rosmariinisiirappia ja pehmeää vuohenjuustoa. Lusikoi päälle mustikoita ja viimeistele rosmariinitupsuilla. Rouhaise päälle mustapippuria myllystä ja tarjoa saman tien.
Mansikoita perunasalaattiin? Kyllä! Ja ruokaisuuden takeeksi paistettua pekonia ja homejuustoa. Kuva: Carolina HusuMansikkainen pekoni-perunasalaatti
- 4 annosta
- Ainekset
- 750 g varhaisperunoita
- 1 pkt (noin 170 g) pekonia
- ½ dl kurpitsansiemeniä
- 1 ps (noin 65 g) salaattisekoitusta
- ½ l mansikoita
- 125 g homejuustoa (esim. Aura Gold)
- Kastike
- 1 dl rypsiöljyä
- 2½ rkl punaviinietikkaa
- 2 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- ½ tl viherpippuria rouhittuna
Valmistusohje
Tee ensin kastike. Mittaa öljy kulhoon ja vatkaa joukkoon loput ainekset.
Pese perunat huolellisesti ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä napakan kypsiksi. Valuta ja halkaise tai paloittele ne kulhoon vähän jäähtyneinä. Kääntele ⅔ kastikkeesta perunoiden joukkoon ja jätä maustumaan.
Leikkaa pekoni suikaleiksi ja levitä ne kylmälle paistinpannulle. Kuumenna pannu ja paista pekonit rapeiksi. Kumoa talouspaperin päälle lautaselle valumaan. Kuivaa pannu talouspaperilla ja paahda kurpitsansiemenet.
Nostele käyttövalmiin salaattipussin valmiiksi huuhdeltu sisältö perunoiden joukkoon ja kumoa seos laakealle tarjoiluvadille.
Perkaa mansikat ja leikkaa ne neljään osaan. Ripottele mansikat ja pekonit perunapedille. Murustele joukkoon homejuusto. Pirskottele päälle loput kastikkeesta ja viimeistele kurpitsansiemenillä.
Tarjoa sellaisenaan tai grilliherkkujen lisäkkeenä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



