Suomalaisten elokuvankatsojien suosikkievään asema ei horju, vaikka valikoima laajenee
Popcornia ei voi valmistaa mistä tahansa maissinjyvistä.Kun illat synkkenevät ja lämpötila siirtyy jonnekin viileän ja kolean välimaastoon, yhä useampi valitsee sisäilmaelämän. Jos suuntana on elokuvateatteri, katsoja todennäköisesti aikoo paitsi katsoa, myös syödä.
Suomalaiset elokuvankatsojat suosivat vuodesta toiseen suolattuja popcorneja, kertoo elokuvateatteriketju Finnkinon ravintolaliiketoiminnasta vastaava Tapio Partanen. Kolmesta popcorn-annoskoosta suomalaiset suosivat keskikokoa.
”Ne ovat edelleenkin ylivoimaisesti suosituin leffaeväs, vaikka vaihtoehtojen määrä valikoimassa on vuosien varrella kasvanut merkittävästi.”
Eurooppalaisten elokuvankatsojien popcorn-mieltymykset vaihtelevat maittain, eikä suolattu versio ole suinkaan ainoa mahdollinen, Partanen huomauttaa.
Esimerkiksi Saksassa ja Isossa-Britanniassa popcorn on usein makeaa ja sokeroitua, jolloin tuote mielletään enemmän makeisten korvaajaksi. Irlannissa taas leffapopcornien päälle kaadetaan usein voisulaa.
Partasen mukaan Suomessakin esimerkiksi voin-, juuston- ja karamellinmakuiset popcornit ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan, samoin kuin suolatun popcornin päälle ripoteltavat mausteet.
Popcornia kutsutaan myös paukkumaissiksi, eikä syyttä. Popcorn valmistetaan pienikokoisista maissinjyvistä, joiden pintarakenne on tiivis.
Kun maissia kuumennetaan, sen sisään varastoitunut pieni määrä kosteutta aiheuttaa painetta ja saa jyvän lopulta poksahtamaan ilmavaksi popcorniksi.
Leffapopcorn ei synny mistä tahansa maissinjyvistä, eli esimerkiksi rehu- tai sokerimaissinjyviä ei kannata yrittää valmistaa popcorniksi. Perinteinen suolainen popcorn valmistetaan butterfly-lajikkeen jyvistä ja karamellisoidut tai maustetut popcornit mushroom-jyvistä.
Butterfly-popcorn muistuttaa englanninkielisen nimensä mukaisesti hieman perhosta, kun mushroom-popcorn vastaavasti muistuttaa englanninkielisen nimensä mukaan pyöreälakkista sientä.
Amerikan mantereella maissi on kasvanut pitkään. Nykyisen Meksikon pääkaupungin Mexico Cityn alta on löydetty jopa 80 000 vuotta vanhaa maissin siitepölyä. Popcorniakin on osattu valmistaa melkoisen pitkään, sillä Yhdysvaltojen New Mexicon osavaltiosta on löydetty viitteitä 5 600 vuotta sitten poksautellusta popcornista.
Perun itärannikolta puolestaan on löydetty tuhat vuotta vanhoja popcorn-jyviä, jotka olivat säilyneet niin hyvin, että niistä voisi edelleen valmistaa leffaevästä.
Suomalaisille maistuu elokuvateattereissa toki muukin kuin popcorn. Partanen kertoo, että etenkin kymmenen viime vuoden aikana leffaeväiden suosio on kasvanut, mutta samalla on kasvanut myös valikoima pienistä naposteltavista lämpimiin ruokiin ja alkoholijuomiin asti.
Erilaiset suoratoistopalvelut ovat tuoneet elokuvat kotisohville, joten elokuvateattereista haetaankin Partasen mukaan kokonaisvaltaisempaa elämystä kuin mihin oma koti venyy.
Partanen kertoo, että Finnkinolla kuluttajien elämyshakuisuus näkyy esimerkiksi premium-salien määrän lisäämisenä ja eväsvalikoiman kasvattamisena.
”Vaikka kuluttajat yleisesti ottaen syövät ehkä aiempaa terveellisemmin, he ovat leffaan tullessa yleensä sallivampia itselleen. Leffassa ei käydä päivittäin, joten silloin on usein lupa nauttia.”
Lähteenä käytetty myös: USDA: National Agricultural Library
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






