Alkoholilain kiemurat haittaavat yrittäjiä ja kansalaisia
Suomalaiset kumoavat kurkustaan alkoholia entiseen tahtiin, mutta yhä pienempi osa nautitaan ravintoloissa. Suomalainen juo kotonaan ja hakee halpaa viinaa Virosta.Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi katsoo, että nykyinen sääntely luo Suomeen ankean ilmapiirin. Hänen mielestään keskeistä olisi siivota alkoholilaista niin kansalaisten kuin yrittäjienkin elämää hankaloittavia koukeroita.
Muun muassa tapahtumiin on erittäin monimutkaista järjestää anniskelulupia, puhumattakaan ravintoloiden aukioloaikojen jatkoajoista.
Maran toimitusjohtaja Timo Lappi on huomannut ilokseen, että puolueista ainakin vihreiden ohjelmaan on sisällytetty ravintolapalvelujen toiminnan elvyttäminen. Samoin keskusta väläyttelee, että talkoisiin voitaisiin käyttää jopa veronalennuksia.
Kallis maa ei kiehdo, joten vaakakupissa on myös Suomen kilpailukyky kansainvälisessä matkailussa. Matkailuala on yksi vauhdikkaimmin kasvavista aloista. Vuonna 2030 maailmassa arvioidaan tehtävän jo 1,8 miljardia ulkomaanmatkaa.
Suomen kannattaisi kaapata turistivirrasta huomattavasti suurempi osuus kuin nykyiset 0,7 prosenttia. Ravintolaillat enää harvinaista herkkua
Alkoholista vaivainen kymmenes nautitaan ravintoloissa. Laskusuunta on jatkunut jo vuodesta 1997. Alkoholinkulutus ei kuitenkaan ole laskenut, joten yhä suurempi osa viinaksista juodaan kotioloissa ja vieläpä haetaan halvemmalla Virosta. Näin menetetään ravintolamyynnin työllistävä vaikutus ja miljardiluokan verotulot.
”Anniskelumyynti tuottaa kolme kertaa enemmän verotuloja alkoholiannosta kohti kuin alkoholin vähittäismyynti”, Maran ekonomisti Jouni Vihmo muistuttaa.
Lisäksi alkoholin nauttiminen valvotussa ympäristössä vähentää järjestyshäiriöitä.
-->
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

