Laskiaispullaa hillolla, mantelimassalla vai suklaakermavaahdolla?– Näillä ohjeilla onnistut
Mikään ei ole ihanampaa talviherkkua kuin laskiaispulla. Kun teet pullat itse, saat varmasti haluamasi version, sillä täytekoulukuntia on monta.
Perinteinen tapa on nauttia laskiaispulla kuuman maidon kanssa hillolla ja kermavaahdolla täytettynä. Kuva: Jaana KankaanpääLaskiaispullien teko aloitetaan ihan tavallisesta pullataikinasta. Puolen litran taikinasta saat pullia peräti pari pellillistä eli isollekin joukolle. Voit hyvin puolittaa taikinan, jolloin tuloksena on yksi pellillinen pullia tai pakastaa loput ilman täytettä.
Laskiaisena on perinteisesti herkuteltu tukevalla hernerokalla ja herkullisilla pullilla, sillä laskiaisesta alkaa 40 päivää kestävä paastonaika, jolloin lihan ja maitotuotteiden syömistä vältetään. Paasto päättyy pääsiäiseen.
Laskiaispullat
(noin 20 isoa pullaa)
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
200 g voita
1 kg vehnäjauhoja
Voiteluun
munaa
Mantelikermavaahto
2 dl kuohukermaa
25 g mantelijauhetta
vaniljasokeria
tomusokeria
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta loput jauhot taikinaan. Vaivaa lopuksi joukkoon sulatettu voi. Anna taikinan kohota kulhossa lämpimässä paikassa peitettynä noin puoli tuntia.
Leivo taikinasta pikkupullia. Anna niiden kohota leivinpaperin päällä pellillä noin puoli tuntia. Voitele pullat munalla. Paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Tee mantelikermavaahto vatkaamalla kuohukerma vaahdoksi. Lisää mantelijauhetta. Mausta vanilliinisokerilla ja tomusokerilla.
Halkaise jäähtyneet pikkupullat. Levitä väliin mantelikermavaahtoa.
Muita täytevaihtoehtoja:
* mansikkahilloa ja kermavaahtoa
* mantelimassaa ja kermavaahtoa
* mantelimassaa ja vaahdotettua vaniljakastiketta
* raastetulla mantelimassalla ja vaniljalla maustettua kermavaahtoa
* raastetulla inkiväärillä ja sokerilla maustettua kermavaahtoa
* kanelilla/kardemummalla/kaakaojauholla + sokerilla ja vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa
* mantelimassaa ja vaniljakastiketta vaahdotettuna
* suklaalevitettä (Nutellaa) ja kermavaahtoa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
