Juuresten juhlaa joulupöydässä
Perinteiset laatikot, kinkku ja rosolli ovat monelle suomalaiselle ainoa oikea vaihtoehto joulupöytään. On aika kaivaa perinnelaatikoiden ohjeet esiin.Kotimaiset juurekset muhivat hiljalleen uunissa suussa sulaviksi kasvislaatikoiksi. Vaihtelunhaluiset tarjoavat tänä jouluna nauriita pateen muodossa tai juureskuutioita hunajalla maustettuna.
Haudutettu punakaali on yksi joulun suosikeista. Mitäpä, jos punakaali tällä kertaa kypsyisi hiljalleen pehmeäksi laatikkoruoaksi.
Juuresten lisäksi kinkulla, pikkukinkkuna tai isona luullisena, on kunniapaikka jouluaterialla.
Punakaalilaatikko
8–10 annosta
noin kilo punakaalia
2 punasipulia
1 rkl voita
3 (noin 200 g) etikkapunajuurta
1/2 dl puuroriisiä
5 dl vettä
1/2 dl etikkapunajuurien lientä
1/2 rkl suolaa
1 tl kanelia
1 dl siirappia
50 g voita
Leikkaa kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi. Kuutioi sipulit ja kuullota hetki pannulla voissa. Suikaloi etikkapunajuuret. Laita puuroriisi voideltuun uunivuokaan. Lisää kaali- ja punajuurisuikaleet sekä haudutettu sipuli. Ripottele joukkoon suola ja kaneli. Sekoita ainekset keskenään vuoassa. Kaada päälle vesi-etikkapunajuuriliemiseos. Valuta pinnalle siirappi ja laita voinokareita. Kypsennä 150 asteessa noin 2 1/2 tuntia. Painele pintaa muutaman kerran paistamisen aikana, jotta se ei kuivu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

