Peruna nousi vuoden parhaaksi keittokirjaksi – "Kirjani on kiitos perunanviljelijöille"
"Halusin kertoa, että Suomessa viljelllään maailman parhaimman makuista perunaa", sanoo kirjan kirjoittanut Sanna Mansikkamäki.
Sanna Mansikkamäki hämmästyi perunakirjaa tehdessään, että Suomessa on lapsia, jotka eivät ole maistaneet perunaa. Kuva: Kari SalonenVuoden kotimaisen keittokirjan tittelistä kilpaili yli 30 keittokirjaa. Ruokatoimittajat ry.n raati valitsi voittajaksi äänestyksen jälkeen voittajaksi Sanna Mansikkamäen kirjoittaman kirjan Peruna (Readme.fi).
Raati piti erityisesti siitä, että suomalainen perusraaka-aine peruna, oli nostettu yksin kirjan aiheeksi.
"Kirja on monipuolinen, reseptejä on runsaasti ja kuvat ovat kauniit", kiitti Ruokatoimittajat-yhdistyksen puheenjohtaja Teresa Välimäki. Kirjan kirjoitusasuun raati toivoi lisää täsmällisyyttä.
Mansikkamäen mukaan Peruna-kirja on ylistyslaulu tutulle ja rakkaalle, välillä väärin ymmärretylle perunalle.
"Se on myös kunnianosoitus ja kiitos perunanviljelijöille, jotka tekevät tinkimätöntä työtä pitääkseen elossa tärkeää elinkeinoa. Reseptien lisäksi halusin kertoa, mistä peruna tulee ja miksi meillä Suomessa viljellään maailman parhaimman makuista perunaa. Toivon, että kirja auttaa suomalaisia arvostamaan tätä rakkaudella viljeltyä mukulaa", Mansikkamäki sanoo.
Ruokatoimittajat palkitsi kunniamaininnalla Elina Innasen kirjoittaman Chocochilin arkiruokaa – 30 minuutin vegaanireseptit. Napakka noin 60 ohjeen keittokirja on ennen kaikkea reseptikirja, mutta siitä löytyy myös vinkkejä ruuanlaiton nopeuttamiseen ja hyödyllinen selostus vegaanisen keittiön aineksista.
Kirja saa kiitosta siitä, että se tarjoaa helppoja ja hyviä vegaanireseptejä tavallisiin kotikeittiöihin. Reseptit ovat uusia ja kekseliäitä ja kynnys niihin tarttumiseen on matala, koska ruuat ovat muunnoksia tutuista kotiruuista, kuten keitoista, pastoista ja salaateista.
"Keittokirja on ruuanvalmistajalle edelleen ylivoimaisesti paras käyttöliittymä keittiössä. Pöydällä auki olevaa kirjaa on helppo vilkuilla, ja se saa vähän sotkeentuakin. Sivuille voi kirjoittaa omia muistiinpanoja ja merkintöjä, ja kulmat voi taittaa erityisen hyvän reseptin merkiksi. Kirja päihittää padit, puhelimet ja tietokoneet keittiössä mennen tullen. Tästä syystä halusimme herättää henkiin Vuoden keittokirja -palkinnon", sanoo Välimäki.
Ruokatoimittajat muistuttavat, että hyvin kirjoitetussa ja toimitetussa ruokakirjassa teksti soljuu sujuvasti ja reseptit ovat toimivia, selkeitä ja loogisia. Keittokirjan toimittaminen ja oikolukeminen ovatkin asioita, joihin tekijöiden ja kustantajien kannattaisi kiinnittää erityistä huomiota.
"Liian monessa keittokirjassa on hyvien reseptien keskellä huonoja tai huonosti kirjoitettuja reseptejä. Harmittavan usein myös raaka-ainelista ja työohje eivät kulje käsi kädessä ihan loppuun asti", Välimäki huomauttaa.
Palkinnot luovutetaan huomenna torstaina Helsingissä Viini & Ruoka -messuilla.
Lue myös: Mitä ruokatoimittaja ottaisi mukaan autiolle saarelle?
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
