Luke: Syöpäriskiä vähentävä kaura parasta puurossa
Kauran ravintoaineet säilyvät parhaiten hellävaraisissa prosesseissa, professori Raija Tahvonen kirjoittaa Luonnonvarakeskuksen blogissa.
Kaura viihtyy viileässä ja kosteassa ilmastossa ja sietää hapanta maaperää. Kuva: Ville-Petteri MäättäKaura on edullista ja ympäristöystävällistä ruokaa, mutta lisäksi sillä on huomattavia terveysvaikutuksia.
"Runsas kauran käyttö näyttää suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta ja tyypin 2 diabetekselta ja vähentävän ennenaikaisen kuoleman riskiä yleensä", genomisen ravitsemustieteen professori Raija Tahvonen kirjoittaa Luonnonvarakeskus Luken blogissa.
"Muutamissa tutkimuksissa on havaittu jopa syöpäriskin vähenevän."
Pelkästään kauran sisältämällä beetaglukaanilla on Tahvosen mukaan kolme hyväksyttyä terveysväittämää.
"Se alentaa veren kolesterolia, hillitsee aterianjälkeistä verensokerin nousua ja lisää ulostemassaa eli vähentää ummetuksen riskiä."
"Kuitujen lisäksi kaurassa on tärkkelystä, proteiinia, rasvoja, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ja melkoinen valikoima erilaisia bioaktiivisia yhdisteitä."
Kauraa voidaan käyttää monipuolisesti ruuanvalmistuksessa ja siitä kehitetään koko ajan uusia tuotteita. Sen bioaktiivisista yhdisteistä kehitetään ravintolisiä ja jopa lääkkeiden raaka-aineita.
Tahvosen mukaan kaura on kuitenkin parhaimmillaan puurossa. Paras terveyshyöty saadaan täysjyväkauratuotteista.
"Kauran ravintoaineet säilyvät parhaiten hellävaraisissa prosesseissa, esimerkiksi keittämisessä. Kaurapuuro näyttää siis olevan optimaalista sekä terveyden että ympäristön kannalta", Tahvonen kertoo.
"Mitä vähemmän elintarviketta on prosessoitu, sitä pienemmät ovat sen ympäristövaikutukset."
Lue lisää:
Kuluttajat äänestivät Puhtikaura-kaurapuuterin vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi 2016
Nyhtökauran koe-erät vietiin käsistä, nyt alkaa varsinainen myynti
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
