Uunimunakas
Munakas on kuin pyttipannu. Siihen voit upottaa melkein mitä tahansa jääkaapista löytyvää. Esimerkiksi eiliseltä aterialta jääneet keitetyt perunat sipulisilpun kera voissa paistettuna tuovat aamiaiseen ruokaisuutta ja pitävät nälän pois pitkään. Pinaatti ja feta sopivat hyvin yhteen. Ilmakuivattu kinkku, mozzarella ja tuore basilika munakkaan sattumina ajavat lähes lyhyen Italian-matkan asian. Myös paistettu sieni-sipuliseos tai kylmäsavulohi uppoavat iloisesti munakasmassaan. Sopiva mausteisuus löytyy näppituntumalla, ja suolan määrään vaikuttavat käytettyjen sattumien suolapitoisuus sekä omat tottumukset.
Uunimunakas on maukas ja kätevästi syntyvä aamiaisruoka isolle porukalle vaikka viikonlopun brunssipöytään. Kuva: Carolina HusuUunimunakas
6–8 annosta
Ainekset
- 10 kananmunaa
- 1 ½ dl ruokakermaa
- noin ¾ tl suolaa
- ¾ tl mustapippuria
- noin 2 dl palvikinkkukuutioita, paistettuja braatvursteja pätkittynä, ilmakuivattua kinkkua tai meetvurstia paloiteltuna
- 10 kirsikkatomaattia
- 1 ½ dl emmentaali- tai mozzarellajuustoa raasteena tai fetaa murusteltuna
- tuoreita yrttejä (esimerkiksi lehtipersiljaa, basilikaa, timjamia)
Valmistusohje
Riko munat kulhoon ja vatkaa joukkoon kerma ja mausteet. Kaada seos voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun, suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan (20 x 30 cm).
Revi tai leikkaa leikkeleet paloiksi. Halkaise huuhdellut tomaatit. Ripottele sattumat tasaisesti vuokaan. Ripottele tai murustele juusto pinnalle.
Kypsennä munakasta 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes se on hyytynyt, mutta vielä mehevän kostea. Ripottele pinnalle yrttisilppua. Tarjoa lisänä leipää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
