
Jovelan Johannalta ei heti lopu ruoka: ruokakaappi notkuu kotivaraa ja puuliesi ja aggregaatti turvaavat sähkökatkon sattuessa
Johanna Merinen eli Jovelan Johanna kutsuu itseään omavaraistelijaksi, jolle puutarhan antimet ovat tärkeä osa hyvää elämää.Vehmaa
Johanna Merinen on perinyt rakkauden ruuanlaittoon äidiltään. Hän kasvoi höyryävien patojen ja hillopurkkien keskellä. Kuva: Sanne KatainenNyt on kurpitsasadon aika, joten vehmaalainen Johanna Merinen tunkee kurpitsaa, mihin vain keksii. Yksi päivä menee siihen, kun hän vain paahtaa, soseuttaa, pussittaa ja pakastaa erilaisia kurpitsoita. On sitten, mistä ottaa, kun talvella alkaa tehdä mieli kurpitsakeittoa.
Mahdollisimman hyvä omavaraisuus oli Johannalle tärkeää jo ennen pandemiaa tai sotauutisia. Johanna on käynyt Suomen Pelastusalan keskusjärjestön SPEKin varautumiskouluttajakoulutuksen, ja on toiminut sen mukaan. Kurssi antaa valmiudet 72h-kotivarakouluttajana toimimiseen.
Sähkökatkojen varalta Johanna Merisen ja Veikko Parviaisen talossa on aggregaatti, sillä porakaivo toimii sähköllä, samoin talon yksi pakastin. Sähköliettä talossa ei ole – ”miksi olisi, sehän vie vain tilaa?” – mutta on puuliesi, mikrouuni, vedenkeitin, pieni sähköuuni ja kaasulla toimiva retkikeitin.
Puuliettä Johanna ei viitsi käyttää kesähelteillä ruuanlaittoon eikä varsinkaan säilöntään, joten silloin hän turvautuu retkikeittimeen.
Syksyisin talossa hurisee kasvikuivuri, joka on toiminnassa ensin yön yli ja myöhemmin päivälläkin, kun ilmat viilenevät. Kuivuri nimittäin työntää lämmintä ilmaa huoneisiin.
Jovelan ruokakomero on kadehdittavan komea ja hyvässä järjestyksessä. Kotivaran avulla pärjää pitkäänkin. Hiirten takia kuivatuotteet on pakattu muovilaatikoihin. Kuva: Sanne KatainenKaupassa Johanna käy noin kerran kahdessa viikossa. Useammin ei tarvitse, sillä iso ruokakomero on täynnä kotivaraa. ”Vähän enemmän kuin 72 tunniksi”, Johanna tunnustaa.
Hän kutsuukin komeroaan Hilleisten kylän pieneksi kyläkaupaksi.
Siisteissä riveissä hyllyillä seisovat niin makaronit, majoneesit, ketsupit kuin kissanruuat. Kaikki kuivatavarat on pakattu muovilaatikoihin ja jauhot ja ryynit kymmenen litran muovisiin vesikanistereihin. ”Niihin ei hiirenhammas pysty”, Johanna tietää.
Kotivara kiertää koko ajan eli ensin käytetään vanhimmat tuotteet ja uusimmat lisätään takariviin.
Johanna huomauttaa, ettei talous kuitenkaan ole täysin omavarainen, vaan kaupasta pitää ostaa monenlaista. Hän kutsuukin itseään omavaraistelijaksi.
”Jos meidän pitäisi elää pelkästään omillamme, niin kesällä se olisi helpompaa. Muutaman kuukauden saattaisimme selvitä normaaliarjessa.”
Ruuanlaittoon Johanna oppi lapsena, sillä hän kasvoi äidin höyryävien patojen ja hillopurkkien keskellä. Sen sijaan puutarhanhoito rajoittui lähinnä mansikoiden syömiseen kasvimaalta.
Maallemuuton jälkeen Johannan ja Veikon ruokavalio muuttui ratkaisevasti. ”Syömme laajalla repertuaarilla kaikkea, mitä voimme kasvattaa itse: kasviksia, yrttejä, hedelmiä, marjoja. Itse kasvattaminen ja myös kasvien siementen keruu on luontainen jatkumo omavaraistelulle.”
Säilömisessä Johanna sanoo olevansa kuin hamsteri. ”Rakastan tehdä pikkelsejä ja hilloja, pakastan ja kuivaan. Kaikkea ei tarvitse tehdä silloin, kun satokausi on kiivaimmillaan, vaan voi pakastaa osan ja tehdä vasta, kun on viileät säät. Silloin ei tarvitse keitellessään hikoilla puuhellan edessä.”
Kurpitsasose
(yleisohje kurpitsoille, ei kuitenkaan kesäkurpitsoille)
Halkaise kurpitsa, poista siemenet lusikalla kaivertaen. Laita kurpitsan puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle kuori ylöspäin. Paista 200 asteessa, kunnes kurpitsat ovat kypsiä. Kypsä kurpitsa on hieman vajonnut, sen kuori on kurttuinen ja malto pehmeä.
Ota kurpitsat uunista, anna niiden jäähtyä hieman. Kun kurpitsoihin voi koskea sormiaan polttamatta, käännä ne ja kaavi pehmeä malto yleiskoneeseen. Soseuta malto.
Sosetta voi hyvin pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Mausteinen kurpitsakeitto
- Ainekset
- 1 l kurpitsasosetta
- 3 reilua porkkanaa pilkottuna
- 1 paksu palsternakka pilkottuna
- 4 dl hyvää kasvis- tai lihalientä (tai kuutioista tehtynä 2 kuutiota, 4 dl vettä)
- hieman voita tai öljyä
- 3 dl kermaa
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 tl currya
- Tabascoa ja makeaa chilikastiketta maun mukaan
- suolaa maun mukaan
- smetanaa (tarjoiluun)
Valmistusohje
Kuullota porkkanaa ja palsternakkaa rasvassa curryn kanssa muutaman minuutin ajan. Lisää liemi. Anna juuresten kypsyä pehmeiksi. Lisää kurpitsasose. Soseuta keitto ja kuumenna se.
Lisää kerma, soijakastiketta, tabascoa ja makeaa chilikastiketta oman maun mukaan. Itse käytän tabascoa 6–10 tippaa ja makeaa (sweet chili) chilikastiketta noin 2 rkl. Tarkista suolaisuus ja lisää suolaa tarvittaessa.
Tarjoile keitto smetanan ja makean chilikastikkeen kanssa.
Kurpitsahummus
- Ainekset
- yhden sitruunan mehu
- 4 rkl tahinia
- noin 300 g säilöttyjä kikherneitä
- 2 dl kurpitsasosetta
- 1 tl valkosipulimurskaa
- 2 rkl hyvää ruokaöljyä
- 5 rkl aquafabaa (kikherneiden omaa säilöntälientä)
- suolaa maun mukaan
Valmistusohje
Lisää tehosekoittimeen ensin sitruunamehu ja tahini. Anna koneen käydä kahden minuutin ajan. Lisää kikherneet, kurpitsasose ja valkosipulimurska. Anna koneen käydä 3 minuuttia. Lisää ruokaöljy ja aquafaba, käytä konetta vielä pari minuuttia. Lisää suolaa maun mukaan. Koristele hummus pinjansiemenillä tai paahdetuilla kurpitsan siemenillä.
Fenkoli-salmiakkisalaatti
- Ainekset
- 2 fenkolia
- 1 kurkku
- runsaasti lakritsiyrttiä
- Kastike
- 4 rkl ruokaöljyä
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 rkl kiehautettua vettä
- 3 turkinpippurimakeista
- 1 rkl sinappia
- 1 tl sokeria
- suolaa maun mukaan
Valmistusohje
Laita turkinpippurit sulamaan kuumaan veteen. Puolita kurkku ja poista sen siemenet. Leikkaa kurkku ja fenkoli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Jos käytössäsi on vihannesmandoliini, käytä sitä. Silppua lakritsiyrtti ja sekoita se vihanneksiin. Kun turkinpippurit ovat sulaneet, lisää muut kastikkeen raaka-aineet salmiakkinesteeseen. Sekoita kastike hyvin ja kaada salaatin päälle.
Kurpitsataskut
- Ainekset
- pitaleipiä
- kurpitsahummusta
- fenkoli-salmiakkisalaattia
Valmistusohje
Lämmitä leipiä hieman mikrossa tai pannulla. Levitä leivän päälle kupritsahummusta, ja nosta hummuksen päälle fenkoli-salmiakkisalaattia.
Tomaatit ja paprikat yrttiöljyssä
- Ainekset
- kirsikkatomaatteja tai paprikoita
- yrttisuolaa
- ripaus sokeria
- viinietikkaa tai balsamicoa
- öljyä
- yrttejä
Valmistusohje
Halkaiset kirsikkatomaatit ja laita ne kuivuriin. Ripottele jokaisen tomaatin päälle yrttisuolaa.
Kuivaa tomaatteja kuivurissa 50–57 asteessa tai kiertoilmauunissa pellillä 60 asteessa, kunnes ne muistuttavat nahkeita kuivattuja aprikooseja. Kuivatus aika on yleensä ainakin 12 tuntia kuivurin tehosta riippuen.
Ota tomaatit kuivurista kulhoon. Kierittele makusi mukaan pienessä määrässä balsamicoa tai viinietikkaa. Tämä on näiden tomaattien salaisuus ja vaikuttaa säilyvyyteenkin. Lisää vielä ripaus yrttisuolaa ja sokeria ennen kuin ladot tomaatit puhtaisiin lasitölkkeihin.
Täytä purkki öljyllä, johon on sekoitettu valkosipulimurskaa ja kuivattuja yrttejä, kuten persiljaa, lipstikkaa, basilikaa ja timjamia. Säilytä viileässä. Tomaatit säilyvät näin jopa kuukausia.
Valmista renkaina kuivatut paprikat samalla tavalla, mutta kokeile eri makuyhdistelmiä, kuten kuivatttua lipstikkaa, lakritsayrttiä ja tilliä.
(Ohje on kirjasta Jovelan Johanna & Annabelle Antas: Vanhassa talossa - Kohti omavaraisempaa elämää)
Kurpitsa-suklaakakku
- Ainekset
- 2 dl kurpitsasosetta
- 2 dl sokeria
- 2/3 dl öljyä
- 5 rkl vettä
- 2 munaa
- 3,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl ruokasoodaa
- 0,5 tl suolaa
- 1 tl kanelia
- 0,5 tl kardemummaa
- 0,5 tl muskottia
- Täyte
- 300 g suklaata
- 3 dl vispikermaa
- kostutukseen kahvia
Valmistusohje
Sekoita kurpitsasose, sokeri, vesi, öljy ja munat. Sekoita toisessa astiassa jauhot, ruokasooda, kaneli, muskotti ja suola. Yhdistä molemmat ja sekoita kunnolla. Voitele irtoreunavuoka ja kaada taikina siihen. Paista 175 asteessa noin 1 tunti, kunnes taikinaan painettuun hammastikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä ja leikkaa se kolmeen kerrokseen.
Pilko suklaat ja laita ne kaksinkertaiseen, kuumuutta kestävään pakastepussiin. Kiehauta vesi, laita se kuumuutta kestävään astiaan ja upota suklaapussi kuumaan veteen. Vaahdota kerma. Kun suklaa on sulanut, nosta pussi vedestä, kuivaa se huolellisesti ja leikkaa pussin kulma auki. Valuta sula suklaa kermavaahtoon, sekoita tasaiseksi ja laita seos hetkeksi jääkaappiin, jotta seos tiivistyy.
Kostuta kakkukerrosten pinnat kahvilla. Levitä suklaamassaa kerrosten väliin. Säästä hieman täytettä kakun pinnalle. Koristele kakku haluamallasi tavalla, esimerkiksi syötävillä kukilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








