Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Syötkö paljon hapatettuja maitotuotteita? Se saattaa pienentää sydäninfarktiriskiäsi

    Hyvin runsas hapattamattomien maitotuotteiden käyttö taas kasvattaa riskiä sydäninfarktiin.
    Itä-Suomen yliopiston Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksessa (SVVT) selvitettiin hapatettujen ja muiden maitotuotteiden käytön yhteyttä sydäninfarktiriskiin. Tutkimukseen osallistui noin 2 000 miestä.
    Itä-Suomen yliopiston Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksessa (SVVT) selvitettiin hapatettujen ja muiden maitotuotteiden käytön yhteyttä sydäninfarktiriskiin. Tutkimukseen osallistui noin 2 000 miestä. Kuva: Markku Vuorikari

    Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan runsaasti hapatettuja maitotuotteita käyttävillä miehillä on pienempi sydäninfarktiriski kuin näitä tuotteita vähän käyttävillä. Sen sijaan hyvin runsas hapattamattomien maitotuotteiden käyttö on tutkimuksen mukaan yhteydessä suurempaan sydäninfarktiriskiin.

    Itä-Suomen yliopiston Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksessa (SVVT) selvitettiin hapatettujen ja muiden maitotuotteiden käytön yhteyttä sydäninfarktiriskiin. Tutkimukseen osallistui noin 2000 miestä. Tutkittavien ruokavalio selvitettiin tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989, minkä jälkeen heitä seurattiin keskimäärin 20 vuoden ajan.

    Tutkittavat jaettiin ryhmiin eri maitotuotteiden käyttömäärien perusteella, minkä jälkeen verrattiin eniten ja vähiten maitotuotteita käyttävien riskiä ottaen samalla huomioon useita elintapa- ja ravitsemusmuuttujia.

    Kun tutkittavat jaettiin neljään ryhmään vähärasvaisten, alle 3,5 prosenttia rasvaa sisältävien hapatettujen maitotuotteiden käytön mukaan, ylimmässä neljänneksessä oli 26 prosenttia pienempi sydäninfarktiriski verrattuna alimpaan neljännekseen. Yleisimmin käytetty vähärasvainen hapanmaitotuote oli piimä. Runsasrasvaisten hapanmaitotuotteiden, kuten juuston, käytöllä ei havaittu yhteyttä sydäninfarktiriskiin.

    Tutkimuksessa selvisi, että hyvin runsas hapattamattomien maitotuotteiden käyttö taas on yhteydessä suurentuneeseen sydäninfarktiriskiin. Käytetyin tuote tässä tuoteryhmässä oli maito, jota ylimmässä vertailuryhmässä käytettiin keskimäärin 9 desilitraa päivässä. Pienemmillä käyttömäärillä ei ollut yhteyttä riskiin.

    Seurannan aikana 472 miestä sai sydäninfarktin.

    Aiemmissa tutkimuksissa hapatetuilla maitotuotteilla on havaittu muita maitotuotteita positiivisempia vaikutuksia esimerkiksi veren rasva-arvoihin tai sydänsairauksien riskiin.

    Hapatettuja maitotuotteita ovat esimerkiksi juusto, viili, rahka ja piimä.

    Tutkimus on julkaistu British Journal of Nutrition -tiedelehdessä.