Kauppojen lihahyllyt ammottavat yllättäen tyhjyyttään Ruotsissa
Toimialajärjestö Svenskt Köttin toimitusjohtaja löytää ainakin kolme syytä siihen, miksi kotimaista lihaa ei Ruotsissa ole riittävästi tarjolla.Ruotsissa on viime aikoina ollut pula kotimaisesta lihasta. Ainakin joissain Axafood-ketjuun kuuluvan Willys-ketjun kaupoissa hyllyt ovat ammottaneet tyhjyyttään, uutisoi Jordbruksaktuellt.
Lihapulalle on monia syitä, kertoo Svenskt Köttin toimitusjohtaja Isabel Moretti. Svenkst Kött on Ruotsin lihateollisuuden ja tuottajien yhteinen toimialajärjestö.
Yksi lihapulan aiheuttaja on vuodenaika, kertoo Moretti.
”On keskitalvi ja olemme ajanjaksolla, jolloin teurastusmäärät eivät ole suuria. Suurimmat volyymit ovat yleensä syksyllä. Nyt on se aika, jolloin nuoret eläimet eivät ole vielä kasvaneet riittävästi.”
Lihan vähyyteen vaikuttavat Morettin mukaan myös vuosien ajan korkeina pysyneet kustannukset ja tuottajien vähäiset investointihalut. Investointihaluja nakertavat entisestään korkeat korot ja yleinen epävarmuus.
Morettin mukaan tilanne on nyt kääntymässä parempaan.
”Kun korot ja kustannukset ovat laskemassa ja talous vakautuu, investointihalukkuus kasvaa. Suurempi haaste alallamme on, että tulokset näkyvät vasta parin kolmen vuoden kuluttua, joten tässä on viivettä.”
Kolmas syy löytyy kuluttajien kukkaroista. Talouden epävarmuuden väistyessä kuluttajat ovat säästämisen sijaan alkaneet ostaa aikaisempaa enemmän ja laadukkaampaa lihaa, Moretti selittää Jordbruksaktuelltille.
Morettin mukaan ruotsalaisilla on halu ja valmius maksaa kotimaisesta lihasta.
”Meidän täytyy yhdessä varmistaa, että teemme kaikkemme, jotta tuottajat, joilla on sekä riskejä että mahdollisuuksia, uskaltavat ja pystyvät investoimaan.”
Jordbruksaktuellt: Flera anledningar bakom bristen på kött
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






