Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Sulatejuusto sopii moneen: kokeile näitä neljää helppoa reseptiä

    Sulatejuuston käyttö ruoanvalmistuksessa tarjoaa loputtomasti erilaisia makuelämyksiä.
    Sulatejuusto tuo ruokaan makua ja rakennetta.
    Sulatejuusto tuo ruokaan makua ja rakennetta. Kuva: Carolina Husu

    Sulatejuustot ovat monikäyttöisiä raaka-aineita ruoanlaitossa.

    Vuosien varrella perussulatejuusto on saanut rinnalleen maustettuja makuja. Lisäksi on pehmeitä, juoksevassa muodossa olevia juustovalmisteita ruoanvalmistukseen.

    Pehmeästi levittyvää sulatejuustoa on helppo sivellä leivän päälle. Kun eväskääröön lisätään vielä kasviksia ja jokin leikkele, niin nälkä jää metsäretken taukopaikalle.

    Edelliseltä aterialta jääneet kypsät perunat hyödynnetään jauhelihapannun muodossa. Voimakkaan makuinen sulatejuustovalmiste antaa pikaiselle lounasruoalle täyteläisen maun. Chilin ystävät vaihtavat juuston chilillä maustettuun vaihtoehtoon.

    Porkkanakakun pinta kuorrutetaan sulatejuusto-rahka­seoksella. Tämä suolaisen makea pinta maustetaan tomu­sokerilla. Koristelussa voi käyttää mielikuvitusta. Pinnalle sopivat kuivatut hedelmät, tuoreet yrtit, sokerivedessä keitetyt porkkanasuikaleet ja syötävät kukat.

    Voimakkaan makuinen sulatejuustovalmiste mehevöittää jauhelihapannun.
    Voimakkaan makuinen sulatejuustovalmiste mehevöittää jauhelihapannun. Kuva: Carolina Husu

    Jauhelihapannu

    4 annosta

    • Ainekset
    • 500 g (6–8) keitettyä perunaa
    • 1 sipuli
    • 1 valkosipulinkynsi
    • 1 tl paprikajauhetta
    • ½ tl suolaa
    • ½ tl rouhittua mustapippuria
    • 300 g jauhelihaa, härkistä tai mifua
    • 2 rkl voita
    • ½ prk (à 250 g) voimakasta ruoka&dippi Koskenlaskijaa
    • 1–2 etikkapunajuurta
    • Pinnalle
    • persiljaa
    • punaista paprikaa

    Valmistusohje

    Kuori ja leikkaa kypsät perunat lohkoiksi. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulin kynsi.

    Ruskista pannulla ensin perunalohkot. Nosta hetkeksi pannulta perunat pois. Ruskista sitten jauheliha ja sipulit.

    Mausta kypsä jauhelihaseos paprikalla, suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon vielä sulatejuustovalmiste. Kuumenna.

    Lisää pannulle perunalohkot ja viipaleiksi leikattu punajuuri. Kuumenna ruoka.

    Ripottele pinnalle paprikakuutioita sekä persiljasilppua.

    Koskenlaskijan eväskäärö kahvin kera maistuu ruskaretken taukopaikalla.
    Koskenlaskijan eväskäärö kahvin kera maistuu ruskaretken taukopaikalla. Kuva: Carolina Husu

    Koskenlaskijan eväskäärö

    6 annosta

    • Ainekset
    • 1 pak (6 kpl) ohuita rieskoja
    • Täyte
    • ½ rasiaa (à 200 g) Koskenlaskija levittyvä sulatejuustoa
    • 200 g ylikypsää kinkkua
    • 1 rkl sinappia
    • 1–2 maustekurkkua
    • ruohosipulia
    • salaatinlehtiä

    Valmistusohje

    Sivele kinkkuviipaleille sinappia ja suikaloi kinkkuviipaleet. Hienonna ruohosipuli, leikkaa maustekurkku aivan ohuiksi viipaleiksi.

    Lämmitä rieskat mikrossa, jotta ne on helppo kääriä. Voitele lämpimät rieskat sulatejuustolla. Levitä kaikkia täytteen aineksia päälle.

    Taita toisesta päästä auki oleviksi kääröiksi. Kiepauta ympärille reilut lautasliinat. Pakkaa retkievääksi tai nauti kotona välipalana.

    Värikäs punajuurikeitto saa lisämakua leppäsavun makuisella sulatejuustosta.
    Värikäs punajuurikeitto saa lisämakua leppäsavun makuisella sulatejuustosta. Kuva: Carolina Husu

    Punajuuri-juustokeitto

    4–5 annosta

    • Ainekset
    • 750 g punajuuria
    • 1 porkkana
    • 1 punasipuli
    • 3 vaaleaa leipäviipaletta
    • 1 l vettä
    • 2 kasvisliemikuutiota
    • 1 pak (250 g) Koskenlaskija leppäsavua
    • ½ tl mustapippuria
    • 1 dl ruokakermaa
    • Pinnalle
    • ½ dl persiljasilppua

    Valmistusohje

    Kuori ja paloittele punajuuret ja sipulit. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois.

    Laita kasvikset ja leipä kiehuvaan veteen. Murenna joukkoon liemikuutio. Keitä kypsäksi.

    Lisää paloiteltu juusto ja sekoita, kunnes juusto sulaa. Soseuta keitto.

    Mausta pippurilla. Lisää ruokakerma ja kuumenna. Ripottele persilja pinnalle.

    Säilötyt ananaskuutiot ja sitruunatimjami viimeistelevät klassisen porkkanakakun.
    Säilötyt ananaskuutiot ja sitruunatimjami viimeistelevät klassisen porkkanakakun. Kuva: Carolina Husu

    Sulatejuustoinen porkkanakakku

    10 palaa

    • Ainekset
    • Pohja
    • 200 g voita
    • 2 ½ dl sokeria
    • 3 munaa
    • 4 dl (200 g) hienoksi raastettua porkkanaa
    • 1 dl ananasmurskaa
    • 4 dl vehnäjauhoja
    • 1 tl soodaa
    • 1 tl leivinjauhetta
    • ½ tl suolaa
    • 1 rkl kanelia
    • 1 tl inkivääriä
    • Kostutus
    • ½ dl omenatäysmehua
    • Kuorrutus
    • 1 rasia (200 g) levittyvää sulatejuustoa
    • 1 prk (200 g) sitruunarahkaa
    • 3 dl tomusokeria
    • 2 tl vaniljasokeria
    • Koristeeksi
    • sitruunamelissan lehtiä, syötäviä kukkia, kuivattua ananasta

    Valmistusohje

    Sulata voi ja sekoita siihen sokeri. Lisää porkkanaraaste, ananasmurska ja munat yksitellen vatkaten.

    Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne muihin aineisiin nopeasti sekoittaen.

    Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä.

    Kostuta jäähtyneen kakun päällys ja reunat.

    Notkista sulatejuusto sähkövatkaimella. Vatkaa joukkoon muut kuorrutuksen ainekset. Levitä kuorrutus kakun päälle. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua. Koristele kakku.