
Sulatejuusto sopii moneen: kokeile näitä neljää helppoa reseptiä
Sulatejuuston käyttö ruoanvalmistuksessa tarjoaa loputtomasti erilaisia makuelämyksiä.Sulatejuustot ovat monikäyttöisiä raaka-aineita ruoanlaitossa.
Vuosien varrella perussulatejuusto on saanut rinnalleen maustettuja makuja. Lisäksi on pehmeitä, juoksevassa muodossa olevia juustovalmisteita ruoanvalmistukseen.
Pehmeästi levittyvää sulatejuustoa on helppo sivellä leivän päälle. Kun eväskääröön lisätään vielä kasviksia ja jokin leikkele, niin nälkä jää metsäretken taukopaikalle.
Edelliseltä aterialta jääneet kypsät perunat hyödynnetään jauhelihapannun muodossa. Voimakkaan makuinen sulatejuustovalmiste antaa pikaiselle lounasruoalle täyteläisen maun. Chilin ystävät vaihtavat juuston chilillä maustettuun vaihtoehtoon.
Porkkanakakun pinta kuorrutetaan sulatejuusto-rahkaseoksella. Tämä suolaisen makea pinta maustetaan tomusokerilla. Koristelussa voi käyttää mielikuvitusta. Pinnalle sopivat kuivatut hedelmät, tuoreet yrtit, sokerivedessä keitetyt porkkanasuikaleet ja syötävät kukat.
Jauhelihapannu
4 annosta
- Ainekset
- 500 g (6–8) keitettyä perunaa
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 tl paprikajauhetta
- ½ tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- 300 g jauhelihaa, härkistä tai mifua
- 2 rkl voita
- ½ prk (à 250 g) voimakasta ruoka&dippi Koskenlaskijaa
- 1–2 etikkapunajuurta
- Pinnalle
- persiljaa
- punaista paprikaa
Valmistusohje
Kuori ja leikkaa kypsät perunat lohkoiksi. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulin kynsi.
Ruskista pannulla ensin perunalohkot. Nosta hetkeksi pannulta perunat pois. Ruskista sitten jauheliha ja sipulit.
Mausta kypsä jauhelihaseos paprikalla, suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon vielä sulatejuustovalmiste. Kuumenna.
Lisää pannulle perunalohkot ja viipaleiksi leikattu punajuuri. Kuumenna ruoka.
Ripottele pinnalle paprikakuutioita sekä persiljasilppua.
Koskenlaskijan eväskäärö
6 annosta
- Ainekset
- 1 pak (6 kpl) ohuita rieskoja
- Täyte
- ½ rasiaa (à 200 g) Koskenlaskija levittyvä sulatejuustoa
- 200 g ylikypsää kinkkua
- 1 rkl sinappia
- 1–2 maustekurkkua
- ruohosipulia
- salaatinlehtiä
Valmistusohje
Sivele kinkkuviipaleille sinappia ja suikaloi kinkkuviipaleet. Hienonna ruohosipuli, leikkaa maustekurkku aivan ohuiksi viipaleiksi.
Lämmitä rieskat mikrossa, jotta ne on helppo kääriä. Voitele lämpimät rieskat sulatejuustolla. Levitä kaikkia täytteen aineksia päälle.
Taita toisesta päästä auki oleviksi kääröiksi. Kiepauta ympärille reilut lautasliinat. Pakkaa retkievääksi tai nauti kotona välipalana.
Punajuuri-juustokeitto
4–5 annosta
- Ainekset
- 750 g punajuuria
- 1 porkkana
- 1 punasipuli
- 3 vaaleaa leipäviipaletta
- 1 l vettä
- 2 kasvisliemikuutiota
- 1 pak (250 g) Koskenlaskija leppäsavua
- ½ tl mustapippuria
- 1 dl ruokakermaa
- Pinnalle
- ½ dl persiljasilppua
Valmistusohje
Kuori ja paloittele punajuuret ja sipulit. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois.
Laita kasvikset ja leipä kiehuvaan veteen. Murenna joukkoon liemikuutio. Keitä kypsäksi.
Lisää paloiteltu juusto ja sekoita, kunnes juusto sulaa. Soseuta keitto.
Mausta pippurilla. Lisää ruokakerma ja kuumenna. Ripottele persilja pinnalle.
Säilötyt ananaskuutiot ja sitruunatimjami viimeistelevät klassisen porkkanakakun. Kuva: Carolina HusuSulatejuustoinen porkkanakakku
10 palaa
- Ainekset
- Pohja
- 200 g voita
- 2 ½ dl sokeria
- 3 munaa
- 4 dl (200 g) hienoksi raastettua porkkanaa
- 1 dl ananasmurskaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl soodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- ½ tl suolaa
- 1 rkl kanelia
- 1 tl inkivääriä
- Kostutus
- ½ dl omenatäysmehua
- Kuorrutus
- 1 rasia (200 g) levittyvää sulatejuustoa
- 1 prk (200 g) sitruunarahkaa
- 3 dl tomusokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- Koristeeksi
- sitruunamelissan lehtiä, syötäviä kukkia, kuivattua ananasta
Valmistusohje
Sulata voi ja sekoita siihen sokeri. Lisää porkkanaraaste, ananasmurska ja munat yksitellen vatkaten.
Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne muihin aineisiin nopeasti sekoittaen.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä.
Kostuta jäähtyneen kakun päällys ja reunat.
Notkista sulatejuusto sähkövatkaimella. Vatkaa joukkoon muut kuorrutuksen ainekset. Levitä kuorrutus kakun päälle. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua. Koristele kakku.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





