Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Samasta taikinasta sen seitsemää sorttia

    Kotitekoiset leivonnaiset ovat tervetulleita lahjoja. Rasiallinen kauniisti pakattuja 
muropikkuleipiä yllättää saajan iloisesti.
    Samasta perustaikinasta syntyy 
tähtitaivasneliöitä (edessä vasemmalla), herrasväenleipiä (etuoikealla), keskellä taatelikierteet ja suklaasydämet, takana suklaalla koristeltuja pikkuleipiä.
    Samasta perustaikinasta syntyy 
tähtitaivasneliöitä (edessä vasemmalla), herrasväenleipiä (etuoikealla), keskellä taatelikierteet ja suklaasydämet, takana suklaalla koristeltuja pikkuleipiä. 

    Joulupikkuleivistä tulevat ensimmäisenä mieleen piparkakut. Myös vaaleasta taikinasta syntyy jouluisia pikkuleipiä.

    Samasta perusmurotaikinasta voi leipoa mausteita lisäämällä ja erilaisin täyttein hyvinkin vaivatta seitsemän sortin pikkuleipälajitelman.

    Taikinan pääaineet ovat sokeri, rasva ja jauho. Vaahdotetulla rasvalla on mureuttava ominaisuus.

    Lisäksi joukkoon voi vatkata munaa ja sekoittaa erilaisia mausteita, esimerkiksi kaakaota ja kookoshiutaleita.

    Jos taikinassa on liikaa jauhoja, se murenee ja on vaikeaa käsitellä. Liian kovan taikinan pelastaa ruokalusikallinen rasvaa.

    Perusmurotaikina

    200 g voita

    1 1/2 dl sokeria

    2 tl vaniljasokeria

    1 muna

    4 dl vehnäjauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita taikinaan jauho-leivinjauheseos.

    Herrasväenleivät

    noin 40 kpl

    1 annos perusmurotaikinaa

    Täyte

    noin 1 dl vadelmamarmeladia tai kiinteää hilloa

    Kauli murotaikina 2–3 milli­metrin levyksi ja ota muotilla pyöreitä, halkaisijaltaan noin 5-senttisiä kakkuja. Jos sinulla on pienen pieni sydänmuotti, tee puoleen pikkuleivistä keskelle sydän.

    Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Levitä täytettä kahden pohjan väliin. Sokeroi pikkuleivät.

    Ässät

    50–60 kpl

    1 annos perusmurotaikinaa

    1 rkl jauhettua inkivääriä tai

    1 tl kanelia

    Pinnalle

    kaneli-sokeriseosta tai

    tomusokeria

    Sekoita jauhojen joukkoon mauste, jotta se sekoittuu taikinaan tasaisesti. Leivo taikinasta pikkusormen paksuista nauhaa.

    Leikkaa nauha 8–9 sentin pituisiksi tangoiksi. Kierittele kanelitangot sokeri-kaneliseoksessa. Aseta tangot pellille ässän muotoon.

    Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia. Siivilöi inkivääriässien pinnalle tomusokeria.