Suomalaisia ei sairastuta pilaantunut ruoka, vaan heikko ravitsemus
Virheellinen ravitsemus on Suomessa tärkein yksittäinen tautitaakkaa lisäävä tekijä.
Suomen elintarvikeketju on kansainvälisesti verrattuna poikkeuksellisen luotettava. Kuva: Jaana KankaanpääSuomessa kansanterveyden kannalta ruuan hygieenisyyttä merkittävämpi riskitekijä on ruuan heikko ravitsemuksellinen laatu. Asiasta tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö.
Virheellinen ravitsemus on Suomessa tärkein yksittäinen tautitaakkaa lisäävä tekijä. Esimerkiksi lihavuus ja sen liitännäissairaudet kuormittavat terveydenhuoltoa ja aiheuttavat merkittäviä kustannuksia.
Uutta tietoa ruuan riskeistä Suomessa saadaan valtioneuvoston Ruuan riskit -tutkimus- ja selvityshankkeesta, jonka tulokset julkaistaan syksyllä.
Maailmanlaajuisesti joka kymmenes ihminen sairastuu pilaantuneen ruuan seurauksena.
Suomessa ruokaturvallisuudesta huolehditaan systemaattisesti, mutta ravitsemukseen pitäisi meillä kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.
Suomen elintarvikeketju on kansainvälisesti verrattuna poikkeuksellisen luotettava: tuotteiden alkuperä on jäljitettävissä tiloille asti, korkea osaamistaso ja hygieniakäytännöt ja tuotannon vastuullisuus ovat huippuluokkaa.
Esimerkiksi antibiootteja käytetään tuotantoeläinten lääkinnässä vain hyvin harkiten.
Korkea elintarviketurvallisuuden taso on pitkällisen työn tulosta ja vaatii jatkuvia toimenpiteitä kaikilta ruokajärjestelmän toimijoilta. Pakkausmerkinnät ohjaavat kuluttajia huolehtimaan tuotteiden turvallisuudesta myös kotona.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
