Hyönteisruualle voi allergisoitua kuka tahansa mutta tiettyjen ryhmien kannattaa olla erityisen varovaisia
Evira laatii parhaillaan ohjeistusta hyönteisruokien tuottamiseen.Elintarviketurvallisuusvirasto Evira laatii parhaillaan elintarvikealalle hyönteisten kasvattamista ja myymistä koskevaa ohjeistusta, joka valmistuu marraskuun alkuun mennessä. Ohjeistusta tehdään yhdessä hyönteisalan yritysten kanssa.
Ohjeistuksen valmistuttua hyönteistuottajat voivat rekisteröityä elintarvikealan toimijoiksi ja myös hyönteisruuan myynti mahdollistuu. Suomen viime viikolla tekemän EU-lainsäädännön tulkintamuutoksen myötä hyönteistuotantoa pidetään laillisesti elintarviketuotantona ja siihen sovelletaan elintarvikelainsäädännön edellytyksiä ja valvontaa.
Hyönteisten tuotanto ja myynti elintarvikkeena edellyttävät tuoteturvallisuuden, hyvän hygienian ja oikeiden ja riittävien pakkaustietojen varmistamisesta.
"On hyvä ottaa huomioon, että hyönteisproteiinit voivat aiheuttaa allergisen reaktion", ylitarkastaja Minna Anthoni Evirasta painottaa.
"Hyönteisruokien aiheuttamista allergioista on hyvin rajoitetusti tieteellistä dataa ja arvioita tehdään koko ajan. Hyönteiset sisältävät samankaltaisia proteiineja kuin äyriäiset ja nilviäiset, joten niillä, jotka ovat näille allergisia, kannattaa olla varovaisia ristireaktion takia."
"Lisäksi pölypunkeissa on hyönteisproteiinien kaltaisia valkuaisia, joten niille allergisten kannattaa olla myös varovaisia", Anthoni lisää.
"Toisaalta kuka tahansa saattaa herkistyä hyönteisruualle, kuten mille tahansa elintarvikkeelle."
Suomessa aiotaan sallia vain kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö. Kokonaisia hyönteisiä voidaan myös pilkkoa ja jauhaa, mutta niistä ei saa poistaa osia eikä eristää tai uuttaa ainesosia. Evira tulee listaamaan elintarvikkeiksi soveltuvat sallitut hyönteislajit.
Nyt markkinoilla olevia esimerkiksi keittiökoristeina myytäviä hyönteistuotteita ei saa myydä elintarvikkeina, koska niiden tuotantoa ei ole valvottu elintarvikelainsäädännön mukaan eikä niiden turvallisuudesta ole voitu varmistua.
Lisätietoja päivitetään Eviran internetsivuille, kun uutta ohjeistusta valmistuu. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira järjestää syksyn aikana koulutusta elintarvikevalvojille ja yrityksille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

