
- Tukholma
Suomalaisille pitää olla laatikot ja kinkku, mutta mikä vetää ruotsalaiset tai virolaiset laivan joulubuffaan?
Kolmen laivayhtiön joulubuffetit eroavat toisistaan, mutta vatsa täyttyy kaikista.Viking Line, Tallink Silja ja Eckerö Line tarjoavat jokainen buffeteissaan jouluruokaa jouluaattoon tai tapaninpäivään asti, mutta pöydät eroavat jonkin verran toisistaan.
Viking Linen joulubuffassa on tarjolla noin 120 lajia, mikä on aiempaa vähemmän, mutta taatusti riittävästi. Kakki klassikot ovat jäljellä, mutta kasvisruuan osuutta on lisätty, samoin pieniä annosastioita.
Kinkkua on suomalaiseen makuun harmaasuolattuna ja ruotsalaiseen tyyliin punertavana. Kinkut tulevat sekä Suomesta että Ruotsista.
Suomalaisia varten pöydässä on joulun laatikot, ja ne tulevat laivalle valmiina, mutta ruotsalaisille pitää olla jouluna aina janssoninkiusausta.
Uutta Viking Linella on, että jouluinen jälkiruoka, kanelimousse ja puolukkahyytelö piparkakkupohjalla, tarjoillaan lopuksi pöytään.
Toki saatavilla on muitakin jälkiruokia ja lisäksi juustoja ja runsas karkkibuffetti.
Tallink Silja ilmoittaa joulubuffetissa lajeja olevan jopa 140 ja makuja neljästä maasta. On suomalaista, ruotsalaista, virolaista ja slaavilaista, joksi venäläinen on nyt muuttunut.
Slaavilaisia herkkuja ovat esimerkiksi kulibjaka eli lohipiirakka ja marinoidut metsäsienet.
Virolaiseen makuun tarjolla on hapankaalia, verimakkaraa, porsaanpaistia ja kirjava koira -kakkua, jota virolaiset syövät joulun lisäksi vappuna.
Tallink Siljan laivoilla Kirjava koira -niminen kakku on virolaisten juhlaherkku. Kuva: Riitta MustonenRuotsalaiset saavat huuhdella lihapullansa alas julmustilla, joka on ruotsalaisten suosittu alkoholiton joulujuoma.
Kalapöytä on Tallink Siljallakin todella runsas. Sillejäkin on peräti kuutta erilaista ja lisäksi neljänlaista silakkaa ja monenlaista lohta.
Joulubuffetin laajuus hinta vaihtelevat hieman eri laivoilla sen mukaan, mistä reitistä on kyse.
Eckerö Linella alkupalalautasella on muun muassa raikasta juures- ja sienisalaattia ja piparkakkumausteilla kuorrutettua kinkkua. Kuva: Riitta MustonenEckerö Line ei puhu joulupöydästä, vaan juhlapöydästä, joka on tarjolla jouluaattoon asti. Buffetissa on silti esillä kaikki joulun suosikit laatikoita ja lipeäkalaa myöten.
Eckerö korostaa suosivansa lähettä tuotettuja raaka-aineita ja itse tehtyä ruokaa. Se sanoo ruuan kotimaisuusasteen olevan 80 prosenttia.
Helsinki-Tallinna-välillä lajeja on ruotsinlaivoja vähemmän, mutta riittävästi. Uusia jouluisia erikoisuuksia ovat muun muassa paahdetut punajuuret piparkakkukuorrutteella ja jälkiruokapöydän glögipäärynät.
Artikkelin aiheet - Osaston luetuimmat






