Kilpailutus voi vaarantaa ruuan ravitsemuksellisen laadun
Suomalaiset söivät lähes 500 miljoonaa ateriaa henkilöstöravintiloissa ja julkisissa keittiöissä vuonna 2013. Näiden aterioiden ravitsemuslaadulla on suuri merkitys suomalaisten ravinnonsaannille ja terveydelle, muistuttaa THL.
Perunamuusi, paistetut muikut, kalaruoka, muikku. Annos, lounas, terveys, ruoka. Puolukkasurvosta kupissa, puolukkasurvos. Kuva: Jaana KankaanpääRuokapalveluissa tarjottavan ruuan laatuun pitää vaikuttaa jo kilpailutusvaiheessa, todetaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).
Laitos muistuttaa, että ruokapalveluiden tilaaja päättää, ratkaiseeko kilpailutilanteessa hinta vai ravitsemuksellinen laatu.
Sydänliiton koordinoiman työryhmän on laatinut malliasiakirjan ruokapalveluiden kilpailutuksen tueksi.
Malliasiakirjan avulla voidaan kilpailutuksessa ottaa kantaa muun muassa tarjottavan pääruuan rasvan laatuun ja suolapitoisuuteen, leivän suola- ja kuitupitoisuuteen sekä siihen, minkälaista leipärasvaa ja ruokajuomaa tarjotaan. Myös esimerkiksi kasvisten määrään ja kastikkeen laatuun on laadittu vaatimukset.
THL:n selvityksen mukaan ruuan ravitsemuslaatu mainittiin valtaosassa ruokapalveluiden tarjouspyyntöjä, mutta viittaukset olivat liian yleisiä ja epätäsmällisiä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
