Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tutuilla juureksilla ja vanhoilla säilöntätavoilla nautit edullisista kasviksista ympäri vuoden

    Juurekset ja muut avomaan varastovihannekset ovat kelpo lähiruokaa tulevana talvena. Vanhat säilöntätavat kiinnostavat jälleen kuluttajia.
    Vanhat säilöntämuodot etikkasäilöntä, hapatus ja hilloaminen jalostavat vihannekset monipuolisesti talven varalle.
    Vanhat säilöntämuodot etikkasäilöntä, hapatus ja hilloaminen jalostavat vihannekset monipuolisesti talven varalle. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Energiakriisistä huolimatta kotimaisia kasviksia on ensi talvena tarjolla runsaasti, sillä avomaanvihannesten sadosta näyttää ennusteen mukaan muodostuvan normaali.

    ”Juuresten ja muiden varastovihannesten riittävyys on hyvä. Ihmeitä saa tapahtua, jotta porkkanat loppuisivat varastosta”, MTK:n kasviasiantuntija Mika Virtanen sanoo.

    Vuodenajan mukaisesti syömällä kasvihuonevihannekset vaihtuvat paikallisiin juureksiin ja avomaanvihanneksiin. Lähiruokaa suosimalla on helppo säästää omissa ruokaostoksissa. Myös energiaa säästyy.

    ”Ruokaohjeita kannattaa etsiä esimerkiksi Kasvikset.fi-sivustolta. Kun kokeilee aktiivisesti uusia reseptejä, huomaa, että juureksia voi syödä muutenkin kuin raasteena”, Virtanen toteaa.

    Nyt onkin aika nostaa esiin juuresten ja muiden avomaanvihannesten suotuisat terveysvaikutukset. Useimmat niistä ovat todellisia terveyspommeja.

    Keräkaali on muiden kaalien tavoin merkittävä C-vitamiinin lähde, porkkanalle oranssin värin antaa A-vitamiinin esiaste karoteeni. Mitä pidempään porkkana on saanut kasvaa maassa, sen vitamiinipitoisempi se on.

    Palsternakassa puolestaan on enemmän kivennäisaineita ja useampia vitamiineja kuin sen lähisukulaisessa porkkanassa. Se sisältää myös runsaasti kuitua, joka pitää ruuansulatuksen kunnossa ja verensokerin tasapainossa.

    Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silander neuvoo hyödyntämään satokauden antimia mahdollisimman paljon tuoreena ja säilömään loput talven varalle.

    ”Pakastus säilyttää kasvisten ravintoaineet pääsääntöisesti parhaiten”, Silander sanoo.

    Pakastus sopii useimmille vihanneksille ja marjoille. Vinkkiä voi katsoa kaupan vihannespakasteista ‒ samat lajit käyvät kotipakastukseen. Mitä nopeammin tuotteet pakastetaan, sitä paremmin ravintoaineet säilyvät.

    ”Säilöntä kiinnostaa nyt kuluttajia. Erityisen innostuneita ollaan pikkelssien teosta ja hapatuksesta.”

    Hapatuksessa kasvikset säilötään maitohappokäymisen avulla. Hapatetut kasvikset ovat lempeitä vatsalle, sillä maitohappobakteerit edistävät suoliston hyvinvointia. Silanderin mukaan menetelmä soveltuu erityisen hyvin kaalille ja juureksille.

    Menetelmän saloihin perehtyminen tekee hapatuksesta kiehtovan. Prosessi on pidempi kuin muissa säilöntämenetelmissä ja vaatii tarkkailua.

    ”Aloittelijan on hyvä noudattaa ohjeita. Esimerkiksi sienihapatteisiin suositellaan laittamaan puolet kasviksia”.

    Huomattavasti helpompi ja nopeampi tapa on etikkasäilöntä. Etikasta, sokerista ja vedestä valmistettu pikkeliliemi sopii kaikille kasviksille, ja sitä voi muunnella mausteilla.

    ”Pikkelssipurkkeihin on hyvä merkitä päivämäärä, jotta ne muistaa syödä. Etikkasäilykkeitä ei kannata seisottaa varastossa kevääseen saakka.”

    Hilloaminen liitetään marjoihin, mutta myös vihanneksista voi valmistaa hilloja.

    ”Sokeri säilöö väriä ja makua sekä luo hillolle rakennetta. Kotipakastuksessa sokeri säilöö myös marjojen C-vitamiinia. Maustamalla voi hillon ja chutneyn makuun saada vaikutteita muista kulttuureista.”

    Kuivaus sopii Silanderin mukaan parhaiten sienille, joiden kuivaus käy suhteellisen energiatehokkaasti. Kasviksissa on usein runsaasti nestettä, minkä vuoksi kuivatus saattaa kestää yllättävänkin kauan.

    Lue lisää:

    Punajuuret etikkaliemessä maistuvat itse tehtynä erityisen herkullisilta

    Hapankaali

    Kurpitsahilloke

    Porkkana-sitrushilloke