
Tässä helpot, mutta herkulliset vinkit itsenäisyyspäiväjuhlan tarjoiluksi
Itsenäisyyspäivän juhlassa pöytään katetaan suolaisia sydänleivoksia, saaristolaispaloja, kalaterriinillä täytettyjä ruissipsejä ja makeita ässiä.
Sinihomejuusto ja säilykehedelmä maustavat pienten, suolaisten sydämien täytteen. Kuva: Carolina HusuSydänmuotilla saa näyttäviä pohjia valmiista lehtitaikinasta. Uunissa sydämet voivat kallistua ja muuttaa muotoaan. Halkaistuna ja täytettynä ne saa jälleen alkuperäiseen muotoonsa. Aurasydänten täytteeseen pilkotaan pienen pieniksi kuutioiksi säilykepäärynää.
Mikäli täyte valmistetaan, levitetään ja tarjoillaan saman tien, niin ananasmurska käy vaihtoehdoksi. Ananaksen entsyymi pilkkoo proteiinia eli valkuaista. Näin ollen täytteen rakenne vetistyy vähitellen.
Ananas reagoi myös makunsa puolesta maitotuotteiden kanssa. Täyte alkaa vähitellen maistua karvaalle. Ananasta ei kannata käyttää etukäteen tehtäviin maitopohjaisiin täytteisiin tai hyydytettäviin kakkuihin. Ananas heikentää myös liivatteen tehoa. Sama ominaisuus on kiivillä, mangolla ja papaijalla.
Makea, maltainen saaristolaisleipä on joulukuun ehdoton suosikkileipä. Tällä kertaa leivotaan uunipannulla iso, litteä leipä pieniä suupaloja varten. Taikinassa on käytetty valmista ruis&mallas sämpyläjauhosekoitusta. Makeahkon leipäpalan päällä maistuu reilu viipale suomalaista juustoa.
Rapeat ruissipsit täytetään savukalaterriinillä. Ohuen ohueksi leikattu luomusitruunan viipale on raikas koriste ja samalla makua antava. Pikaterriini valmistuu helposti vain ainekset sekoittamalla. Terriini jähmettyy muutamassa tunnissa jääkaapissa.
Pikkupalojen täytteen lisäksi savukalaterriini maistuu keitettyjen perunoiden kanssa esimerkiksi jouluna alkupalana.
Makeaksi palaksi leivotaan kaneliässiä. Huumaava kanelin tuoksu ennakoi samalla tulevaa joulua. Kaneliässistä on monia eri ohjeita. Toiset laittavat myös taikinaan kanelia. Osalle levinnyt, pullea ulkomuoto on se oikea. Sitten osa on mieltynyt teräväreunaisiin, hiukan koviin ässiin.
Joka tapauksessa pikkuleipien ainekset kannatta mitata tasamitoin, jotta taikinasta ei tulisi liian kovaa tai löysää. Taikina saa levätä jääkaapissa muutaman tunnin ennen leipomista.
Leivontavaiheessa kannattaa taikinan alle lisätä vain hiukan jauhoja, jotta kaneli-sokeriseos tarttuu kunnolla muotoiltaviin tankoihin. Taikinasta voi muotoilla erilaisia kirjaimia. Itsenäisyyspäivään sopii parhaiten perinteinen ässä.
Aurasydämet
noin 35 kpl
- Ainekset
- 1 pkt (500 g) lehtitaikinaa
- Voiteluun
- 1 muna
- Pinnalle
- unikon- tai seesaminsiemeniä
- Täyte
- 100 g sinihomejuustoa
- 50 g savukinkkua
- 2 säilykepäärynän puolikasta tai 1 prk ananasmurskaa
- 1/2 dl hienonnettua persiljaa
- 2 rasiaa (á 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
Valmistusohje
Kauli sulanut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Ota siitä pienehköllä sydänmuotilla pohjia. Nosta pohjat leivinpaperille pellille. Voitele ja ripota pinnalle siemenet. Sydämet voi paistaa myös ilman voitelua ja siemeniä. Paista 200 asteessa noin 9 minuuttia. Paistamisen jälkeen sydämet voivat olla kallellaan, mutta halkaisemisen ja täytön jälkeen ne pysyvät ryhdikkäinä.
Halkaise ja täytä juuri ennen tarjoilua. Hienonna sinihomejuusto haarukalla. Leikkaa kinkku ja valutetut päärynänpuolikkaat pienen pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi. Lusikoi täyte sydämien täytteeksi.
Sitruunaviipale ja tuore tilli viimeistelevät savukalaterriinillä täytetyt ruissipsit. Ohuen ohueksi leikatun sitruunaviipaleen voi syödä kuorineen. Kuva: Carolina HusuSavukalaterriini ruissipseille
noin 60 sipsille
- Ainekset
- 400 g ruodotonta savukalaa, siikaa tai kirjolohta
- 150 g voita
- 3 keitettyä munaa
- 1 1/2 rkl sitruunamehua
- 1/2 tl valkopippuria
- 1 dl tilliä ja/tai ruohosipulia hienonnettuna
- Lisäksi
- kuppimaisia ruissipsejä (maustamattomia)
- Koristeeksi
- (luomu)sitruunaviipaleita
- tilliä tai persiljaa
Valmistusohje
Laita savukala monitoimikoneen kulhoon ja hienonna. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi ja kuoritut, kypsät munat. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Lisää joukkoon sitruunamehu ja pippuri. Jos kala on kovin vähäsuolaista, niin lisää suolaa tarvittaessa. Sekoita lopuksi joukkoon veitsellä hienonnetut yrtit.
Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka tuorekelmulla. Täytä kalamassalla ja nosta kelmun reunat peitoksi. Anna jähmettyä jääkaapissa.
Leikkaa tai ota lusikalla pieniä paloja sipsien sisään. Koristele ohuella sitruunaviipaleella ja yrtillä.
Sopii myös tarjottavaksi keitettyjen perunoiden kanssa esimerkiksi aterialla alkupalaksi.
Reilu viipale suomalaista juustoa laitetaan maltaan makuisen saaristolaispalan päälle. Kuva: Carolina HusuSaaristolaispalat
uunipannullinen
- Ainekset
- 5 dl rasvatonta piimää
- 50 g hiivaa
- 1 1/2 dl siirappia
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta
- 1 1/2 dl vehnä- tai kauraleseitä
- 2 dl ruisjauhoja
- 5 dl vehnäjauhoja
- Tarjoiluun
- noin 400 g Luostari-juustoa
Valmistusohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää loput aineet joukkoon. Sekoita. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Kaada taikina reunalliselle uunipannulle leivinpaperin päälle. Kohota peitettynä noin tunti. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa 4x4 cm:n paloiksi.
Leikkaa juustosta noin puolen sentin paksuisia viipaleita ja nostele leipäpaloille. Koristele halutessasi persiljalla ja pistä paloihin cocktailtikku. Annoksesta tulee noin 60 palaa.
Vinkki
Voit korvata leseet, maltaat ja jauhot paketillisella valmista (800 g) ruis-mallas sämpyläjauhosekoitusta.
Kaneliässät
noin 70 kpl
- Ainekset
- 200 g voita
- 2 dl sokeria
- 2 munaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 5 dl vehnäjauhoja
- (1 tl kanelia)
- Pinnalle
- 4 rkl sokeria
- 2 tl kanelia
Valmistusohje
Vaahdota voita ja sokeria, kunnes seos on vaaleaa. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Siivilöi leivinjauhe-vehnäjauho-(kaneli)seos joukkoon. Käytä kanelia halutessasi myös taikinassa mausteena. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä peitettynä 1-2 tuntia jääkaapissa.
Leivo taikinasta vajaan sentin paksuista nauhaa ja leikkaa se noin 8 cm:n pituisiksi tangoiksi. Kieräytä tangot sokeri-kaneliseoksessa. Aseta leivinpaperin päälle pellille S kirjaimen muotoon. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes ovat kauniin ruskeita ja kypsiä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



