Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ruokabloggarit paljastavat: tämä on menestyksen resepti

    Kaikkia ruokia ei voi kuvata eikä kaikkea kannata kertoa lukijoille.
    Minna Roinisen falafeltortillat.
    Minna Roinisen falafeltortillat. Kuva: Minna Roinisen blogi
    Laura Lappalainen
    Laura Lappalainen Kuva: Laura Lappalaisen blogi
    Minna Roininen
    Minna Roininen Kuva: Minna Roinisen blogi
    Sofia Koivisto
    Sofia Koivisto Kuva: Sofia Koiviston blogi

    Ylöjärveläinen Sofia Koivisto kirjoittaa blogissaan muun muassa muoti-, ruoka- ja DIY-aiheisia (Do It Yourself) postauksia. Varsinkin ruokapostaukset ovat katselutilastojen valossa blogin suosituim­pien joukossa.

    ”Kirjoita ja tee juuri niitä juttuja, jotka sinua kiinnostavat, koska aika nopeasti muut huomaavat, jos teet sitä vastoin tahtoasi. Ole myös oma itsesi, niin pääset ihastuttamaan omalla persoonallasi vielä paremmin", Koivisto vinkkaa.

    Kokkaajana yhdeksäsluokkalainen Koivisto tykkää soveltaa ja kokeilla uusia ruokia, vaikka kaikki ei aina onnistuisikaan ensimmäisellä kerralla.

    Hän on pienestä saakka tykännyt viettää aikaa nettisivujen ja blogien parissa, ja valokuvaus on aina ollut hänelle mieleistä. ”Se on luovaa puuhaa, ja siinä saa uutta perspektiiviä asioihin.”

    Ruokakuvissa Koivisto suosii pelkistettyä tyyliä, jossa annos on pääosassa mahdollisimman vaaleaa taustaa vasten.

    Koiviston mielestä parasta bloggaamisessa on se, kun hän voi jakaa mieltään askarruttavia asioita lukijoilleen.

    ”Jos hyvä tuuri käy, saan myös kommentteja, jotka oikeasti piristävät. Se saa minulle sellaisen fiiliksen, että joku vielä kaiken kukkuraksi kuuntelee minua.”

    Bloggaamista suunnittelevia Koivisto kehottaa kirjoittamaan juttuja, jotka itseä kiinnostavat. "Aika nopeasti muut huomaavat, jos teet sitä vastoin tahtoasi. Ole myös oma itsesi, niin pääset ihastuttamaan omalla persoonallasi vielä paremmin."

    Sofia Koivisto nimisellä blogilla on noin 600 lukijaa. Se on perustettu vuonna 2013.

    Rajat ovat tärkeitä

    Tamperelainen Minna Roininen kuvailee usein blogiaan näin: Lifestyleä ja kasvisruokaa hyvän fiiliksen kera. Ideoita ruoanlaittoon hän saa muun muassa Pinterestistä.

    Roininen ei kerkeä tällä hetkellä harrastaa valokuvauksen ja ruoanlaiton ohella muuta, sillä kaksoistutkinnon suorittaminen vie paljon aikaa. Ruoanlaittajana Roininen on kokeilunhaluinen laktovegetaristi. Usein hän soveltaa reseptejä lisäämällä mausteita oman makunsa mukaan.

    ”Uskallan kokeilla erilaisia, vähän outojakin makuja yhdessä tuttujen makujen lisäksi.”

    Yläkouluikäisenä Roininen toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja perusti blogin saatuaan järjestelmäkameran.

    ”Valokuvaaminen on minulle todella tärkeä asia elämässä. Kauniit valokuvat herättävät minussa paljon tunteita, ja pyrin siihen, että omatkin kuvani olisivat sellaisia.”

    Ruokavalokuvauksessa hänelle on tärkeintä, että astiat ja tausta ovat puhtaita ja että kuvasta rajataan turhat häiriötekijät pois. Lisäksi annoksen tulee olla valokuvauksellinen, joten ihan kaikkia ruokia Roininen ei kelpuuta blogiinsa.

    ”Kannattaa miettiä, mistä aiheista haluaa kirjoittaa ja vetää raja yksityisyyden ja blogissa julkaistun materiaalin välille. Myös iskevä, oma­peräinen nimi on tärkeä, 
jotta blogi muistetaan!”

    Leivontaa rakkaudella blogilla on 200–400 päivittäistä vierailijaa. Blogi on perustettu vuonna 2013.

    Blogin menestys vaatii omistautumista

    
Syyskuussa 2013 ulvilalainen Laura Lappalainen rohkaistui perustamaan oman leivontablogin, eikä hän ole sen jälkeen päätöstään katunut. Lukiossa ensimmäistä vuotta opiskeleva Lappalainen leipoo kaikkea mahdollista.

    Reseptejä blogissa on moneen lähtöön: on uutta ja perinteistä, helppoa ja haastavaa.

    ”Blogini monipuolisuuden vuoksi uskon, että sieltä löytyy jokaiselle sopiva ohje tilanteeseen kuin tilanteeseen.”

    Ideoita resepteihin hän hakee muista, erityisesti englanninkielisistä blogeista. Välillä niitä syntyy myös itsestään.

    Lappalaisen blogissa on jo yli 500 postausta. Hän kertoo tarvitsevansa paremman kameran, jotta kuvien laatu paranisi. Myös talvi tuottaa omat haasteensa kuvaukseen, koska valoa on vähän.

    ”Ulkona saa monesti otettua ne parhaimmat kuvat.”

    Parhaita hetkiä ovat Lappalaisen mukaan ne, kun hän saa idean täydellisestä reseptistä, jonka voi sitten jakaa blogiinsa.

    ”Luota itseesi ja kokeile. Unelmiaan saa ja pitääkin toteuttaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei kenenkään blogi voi olla suosittu alusta lähtien. Blogin menestys vaatii innostusta ja asialle omistautumista.”

    Breaking love into chemicals -blogi on perustettu vuonna 2012. Rekisteröityneitä lukijoita on 800.