Älä valvo turhaan kinkun vuoksi: Ota avuksi kinkkukello
Kinkkukello auttaa ajoittamaan kinkun paistamista jo ennakkoon.Monelle saattaa olla tuttua kinkun rinnalla valvominen niin, että seuraavana päivänä haukotuttaa. Kinkkukello auttaa suunnittelemaan kinkun valmistamisen niin, että se on kokonaan valmis juuri toivottuun aikaan.
”Laske kinkun valmistamiseen tarvittava aika taaksepäin siitä hetkestä, kun haluat kinkun olevan valmis”, ohjeistaa HK Foodsin lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen.
Kinkkukelloesimerkki noin viiden kilon kinkulle, työvaiheet valmiista kinkusta paistamisen alkuun:
- Kinkun käärintä leivinpaperiin ja folioon, ja nosto jääkaappiin.
- Kinkun vetäytyminen kuorrutuksen jälkeen huoneenlämmössä 30–60 minuuttia.
- Kuorrutuksen valmistaminen ja nopea paistaminen noin 30 minuuttia.
- Lyhyt kinkun jäähdytys, tarvittaessa verkon poistaminen ja nahan irrottaminen noin 30 minuuttia.
- Kinkun paistoaika noin 5½ tuntia: 1½ tuntia ensimmäiselle kinkkukilolle + 1 tunti seuraaville kinkkukiloille.
Käytännössä siis viiden kilon painoisen kinkun valmistamiseen menee kaikkine vaiheineen reilu seitsemän tuntia.
Tällä laskukaavalla voi siis todeta, että jos haluat, että kinkku on kuorrutettuna ja jäähdytettynä valmiina nostettavaksi jääkaappiin klo 18.00, niin laita noin viiden kilon kinkku uuniin klo 10.30.
Järvinen muistuttaa, että ajat ovat suuntaa antavia, ja kypsästä kinkusta voi aina ottaa pienet maistiaiset eri työvaiheiden välissä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






