Nokkosen nuoret versot sopivat sellaisenaan nuudelikeiton mausteeksi
Nuudelikeitossa maistuvat metsäsienet ja nokkonen. Villiyrtti tuo keittoon C-vitamiinia ja rautaa.
Misotahna ja sienet antavat liemeen upean maun. Voit lisätä keittoon tofun sijasta myös mitä tahansa muuta proteiinia. Kuva: Elina LampelaVilli nuudelikeitto
(4 annosta)
Ainekset
- 1 rkl seesami- tai rypsiöljyä
- noin sentin pätkä inkivääriä
- 2 isoa valkosipulinkynttä
- 1,2 l vettä
- 0,5 dl vaaleaa misotahnaa
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl riisiviinietikkaa tai omenaviinietikkaa
- noin 3 dl pakastettuja suppilovahveroita tai muita metsäsieniä
- 250 g maustamatonta kiinteää tofua
- 2 rkl rypsiöljyä
- 200 g kiinankaalia
- 2 kevätsipulinvartta
- 3 dl nokkosen nuoria versoja
- 0,5–1 tl suolaa
- 200 g täysjyvänuudelia
Valmistusohje
Valmista ensin liemi. Leikkaa inkivääri pieniksi suikaleiksi, silppua valkosipulinkynnet. Kuullota öljyssä kattilan pohjalla miedolla lämmöllä inkivääriä ja valkosipulia noin kaksi minuuttia. Lisää vesi, misotahna, soijakastike ja etikka. Keitä parin minuutin ajan, kunnes misotahna on liuennut. Ota kattila pois liedeltä.
Sulata pakastesienet pannulla. Älä lisää öljyä. Paistele niin kauan, että neste on haihtunut. Lisää sienet liemeen.
Avaa tofupaketti ja kuivaa tofua talouspaperilla painellen. Leikkaa tofu kuutioiksi. Paista paloja pannulla rypsiöljyssä, kunnes pinta on hieman rapea.
Suikaloi kiinankaali ja viipaloi kevätsipulinvarret. Huuhtele nokkosenversot.
Ota keittokattila takaisin liedelle ja kuumenna. Lisää kiinankaali, kevätsipuli ja nokkoset. Anna keiton kiehua hiljalleen noin kolme minuuttia. Lisää suolaa tarvittaessa.
Kuumenna toisessa kattilassa vesi ja keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Varaa nuudelia 50 grammaa ruokailijaa kohti. Annostele nuudelit, tofupalat ja keitto annoskulhoihin.
Keväinen C-vitamiinin lähde
Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea. Lehdet sisältävät paljon piitä, rautaa ja C-vitamiinia. Siemenissä on muun muassa E-vitamiinia.
Paras nokkosen poiminta-aika on keväällä ja alkukesästä ennen kukintaa. Nuoret versot ja lehdet ovat herkullisimpia.
Nokkonen on hyvä ryöpätä kiehuvassa vedessä. Nuoria versoja voi käyttää myös ryöppäämättä keittoihin, tuoremehuihin, teehen ja pestoon.
Nokkonen kerää nitraatteja. Siksi ravinnoksi käytettäviä nokkosia ei pidä kerätä liian typpipitoisilta paikoilta, kuten navettojen reunustoilta tai lannoitetuilta viljelymailta.
Tuoreet nokkoset säilyvät jääkaapissa paperipussissa pari päivää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
