Vertaile verkossa ruuan ympäristö- ja terveysvaikutuksia
Syömäsi ruoka voi olla yhtä aikaa terveellistä ja ympäristöä kuormittavaa. Tiedot eri näkökulmista ovat olleet hajallaan, mutta nyt uusi verkkopalvelu yhdistää tietoja. Testaa omat ruokavalintasi.
Ruoka. Madekeitto, kalakeitto, ruisleipä, maitopohjainen keitto, lounas, ateria, terveys. *** Local Caption *** Viikko 5. Kuva: Jaana KankaanpääRavinnon terveellisyyden kokonaiskuvan hahmottaminen tai terveellisten ja samalla ympäristöystävällisten valintojen tekeminen on tähän saakka ollut hankalaa.
Tiedot on esitetty useissa eri paikoissa ja niiden yhdistäminen on vaatinut vaivaa.
Nyt Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT on kehittänyt laskentamallin, joka yhdistää tiedot. Jokainen voi kokeilla omien ruokavalintojen vaikutuksia verkkopalvelu Foodwebin avulla.
”Laskentamallista sovellettu verkkosovellus on hyvä apu, jos haluaa välttää haitallisia aineita, auttaa Itämerta ja koota ravitsemuksellisesti täysipainoisen aterian”, kiteyttää hanketta johtanut professori Sirpa Kurppa MTT:stä.
Kohtuullisuus on kova sana
Ateriasovelluksella voidaan tarkastella joko valmiiksi koottuja ruoka-annoksia tai poimia lautaselle erilaisista aineksista oma annos ja tarkkailla sen ominaisuuksia.
Tulkinta ei kuitenkaan ole yksioikoisesti hyvä tai huono.
”Esimerkiksi kalan syömiseen saattaa sisältyä altistumisriskejä, mutta samalla myös paljon hyviä puolia. Kannattaa syödä kohtuullisesti ja monipuolisesti eri kalalajeja, jolloin riskit pysyvät pienempinä”, suosittelee Suomen ympäristökeskus Syken johtava tutkija Matti Verta .
”Kohtuullisuus on kova sana, puhutaanpa sitten ruoan määrästä tai laadusta. Tämä verkkopalvelu on tarkoitettu nimenomaan oppimiseen ja terveen järjen tukemiseen”, Kurppa painottaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
