HS:n maitouutisen virheet ärsyttävät viljelijöitä
"Hämmästyttävän heikot pohjatiedot", kommentoi MTK:n johtokunnan jäsen Kati Partanen uutista maidontuotannon osalta.
Ayrshire-rodun nimivirheen lisäksi HS:n maitouutisessa oli virheellistä tietoa lehmien ruokinnasta. Kuva: Markku VuorikariHS:n keskiviikkona ilmestyneeseen uutiseen oli koottu kuluttajien pohdintoja siitä, mikä maidossa voi aiheuttaa vatsavaivoja. Uutisessa pohditaan syitä siihen, miksi melkein joka toinen suomalainen epäilee maidon aiheuttavan vatsavaivoja, mutta vain joka kuudes todella kärsii laktoosi-intoleranssista.
Viljelijäväki on jakanut uutista kommentoiden sen maidontuotantoa koskevia tietoja heikoiksi ja osin jopa vääriksi. Uutisessa ärsyttää muun muassa lehmärotu Aysir, kun rodun oikea nimi on Ayrshire.
"Suomalainen maito poikkeaa myös siinä, että AIV-rehua ei käytetä muualla. Asiaa ei ole kunnolla tutkittu, mutta monet tutkijat epäilevät, että AIV-rehun muurahaishappo "pilaa maidon" ja aiheuttaa oireita herkkävatsaisille", uutisessa kirjoitetaan.
Lisäksi uutinen väittää, että luomutuotannossa lehmät eivät söisi AIV-rehua.
"Rehut säilötään samalla tavalla niin luomussa kuin tavanomaisellakin. Osa tekee sen muurahaishapolla, joka on uutisessa mainittu AIV-menetelmä. Osa taas säilöö maitohappobakteereilla", toteaa esimerkiksi MTK:n johtokunnan jäsen Kati Partanen FB:ssä omalla seinällään käydyssä keskustelussa.
"Hämmästyttävän heikoilla pohjatiedoilla oli tehty tämä uutinen", Partanen ihmettelee MT:lle.
Maidon vahva asema näkyy laktoosikeskustelussa
Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm arvelee, että kiihkeänä jatkuvan maitokeskustelun taustalla on osittain maidon vahva asema kulttuurissamme sekä toisaalta suomalaisten yliherkkyys ja ylitiedostavuus.
Hän suosittaakin jättämään maidon juomatta, jos tuntuu, ettei se vatsalle sovi. Tärkeää on kuitenkin huolehtia kokonaisuutena maitotuotteiden saannista.
"Ravitsemusasiantuntijat eivät suinkaan tarkoita suosituksillaan pelkästään maitoa vaan ylipäätään maitotuotteita, joita ovat muun muassa juustot, jugurtit, rahkat ja piimä", hän sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
