
Liedossa lusikoidaan luomukvinoapuuroa maailmanennätysjahdissa
Koko kunnassa tarjotaan noin 4 000 puuroannosta.
Touko Verho Pöytyältä oli tarttunut kauhanvarteen jo kello kuusi aamulla. Padassa muhii 175 litraa puuroa eli noin 500 annosta. Kuva: Jaana KankaanpääRainingon luomutilalla Liedossa oli tänään runsaasti väkeä, jota houkutteli paikalle komea sää ja kuuma puuro. Tilalla kvinoapuuroa syöneet osallistuivat tänään luomupuuron syönnin maailmanennätykseen, johon voivat osallistua kaikki suomalaiset koko päivän ajan.
Juha Raininko ja hänen veljensä Kari Raininko ovat viljelleet suomalaisille melko eksoottista kvinoaa jo vuodesta 2009. Hehtaareita kvinoalla on kahdeksan. Yhteensä viljelyssä on satoja hehtaareja peltoa ja niillä kasvaa esimerkiksi ruista, puhdaskauraa, härkäpapua ja hernettä.
"Halusimme kokeilla jotain uutta, kaivattiin haasteita", Juha Raininko kommentoivat erikoista kasvivalintaansa. Yhteensä Suomessa kvinoaa viljellään alle 150 hehtaaria.
Raininko kertoo myös, että luontaisesti gluteenittoman kvinoan kysyntä on tasaisessa nousussa. Tilan sadosta puolet pakataan itse, toisen puolen pakkaa Sun Spelt.
"Yleensä kvinoa puidaan syyskuun lopulla tai lokakuun alussa, mutta nyt on riskinä että kasvukausi ei riitä", Raininko harmittelee.
Luomupuurotilaisuus tilalle järjestyi, kun Pro Luomu otti yhteyttä kevättalvella ja Rainingot päättivät lähteä tempaukseen mukaan. He pyysivät myös Liedon kuntaa osallistumaan
Tänään Liedossa tarjotaan luomukvinoapuuroa noin 4000 annosta julkisissa keittiöissä.
Ei yhtään aikailtu, heti päätettiin lähteä mukaan, Liedon kunnanjohtaja Esko Poikela kuvailee.
Olli Hallinheimo, maanviljelijä Liedosta, maistelee puuroa ja kehuu tempausta.
"On hyvää puuroa, ei ole keittäjä polttanut pohjaan", Hallinheimo vakuuttaa.
"Erikoinen kasvi", hän kuvailee kvinoaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

