Perinteinen perunavelli: paahdetut kantarellit kruunaavat annoksen
Ikiklassikko perunavelli valmistetaan pakastemuusiaineksista ja maustetaan ruskistetulla voilla. Pinnalle lusikoidaan paahdettuja kantarelleja.
Kuumalla pannulla ravassa paistetut kantarellit sopivat miedon perunavellin kaveriksi. Velli valmistuu sukkelasti pakastemuusiaineksista. Kuva: Sanne KatainenUsein pannuvalmiit sienet ohjeistetaan laittamaan kylmälle pannulle ja kuumentamaan, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut.
Toisenlaista makua ja suutuntumaa sieniin saa, jos ne nostaa kuumalle pannulle, jolla on kuumennettuna joko voita tai öljyä. Näin toimien sienen pinnat alkavat heti paistua, eikä niissä oleva neste pääse poistumaan. Tuloksena on erilaista makua ja suutuntumaa, kun kylmän pannun taktiikalla käsitellyille. Kannattaa kokeilla myös herkkutateille ja suppilovahveroille.
Perunavelli ja paahdetut kantarellit
4 annosta
- Ainekset
- 2 pkt (à 350 g) perunamuusiaineksia (pakaste)
- 3–5 dl maitoa
- 25 g voita
- (suolaa)
- Pinnalle
- 5 dl kantarelleja
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 rkl voita tai öljyä
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- 1 ps (30 g) pinjansiemeniä
- 1 rkl persiljaa hienonnettuna
Valmistusohje
Aloita sienten käsittelyllä. Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna rasva pannulla ja lisää sienet. Paista sekoitellen, kunnes sienet saavat hiukan väriä. Lisää sipulit ja paista vielä, kunnes ne kuullottuvat. Siirrä sivuun odottamaan.
Kumoa perunamuusianeet kattilaan ja lisää 3 dl maitoa. Lämmitä keskilämmöllä, kunnes pakasteet sulavat.
Muusiaineen lämmetessä kuumenna voita toisessa kattilassa, kunnes se hiukan ruskistuu ja hera sekä suola laskeutuvat pohjalle. Varo polttamasta. Sekoita voin kirkas osa vellin joukkoon. Jos velli tuntuu liian sakealta, niin lisää maitoa pienissä erissä, kunnes koostumus on haluamasi. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa.
Tarjoa velli heti paahdettujen kantarellien, pinjansiemenien sekä persiljan kanssa.
Vinkki: Pakastemuusiaineesta velli valmistuu nopeasti, mutta voit valmistaa sen myös jauhoisista perunoista keittämällä. Käytä tällöin kiloon perunoita noin litra maitoa.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
