Vaniljan hinta noussut rajusti – kotimainen jäätelövalmistaja: "Pingviinin syöjien ei tarvitse pelätä"
Vaniljan hinta on noussut vuodesta 2016 huimat 500 prosenttia.
Esimerkiksi jäätelövalmistajat kärsivät vaniljan korkeista hinnoista Grönroosin mukaan niin pitkään, kunnes tulee seuraava hyvä sato. Kuva: Jaana KankaanpääEsimerkiksi jäätelön mausteena käytettävän vaniljan hinta on noussut parin vuoden aikana rajusti.
Sen hinta on pompannut vuodesta 2016 huimat 500 prosenttia noin 600 dollariin kilolta. Brittilehti The Telegraph kertoo, että brittiläiset jäätelöyhtiöt kertovat maksaneensa kilosta vaniljaa aiemmin noin 88–102 dollaria.
Vanilja onkin jopa kalliimpaa kuin hopea, sillä hopean hinta pyörii noin 530 dollarissa kilolta.
Pingviini-jäätelöistä tunnetun Froneri Finland Oy:n ostojohtaja Pia Grönroos kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että vaniljan hyvä sato kulkee kolmen vuoden jaksoissa. Kolmen vuoden välein sato on siis normaalia parempi.
Yli 75 prosenttia vaniljasta tulee Madagaskarilta. Vaniljan hinnannousu johtuu lähinnä saarta viime vuonna riepotelleesta myrskystä.
"Jos ei sitä syklonia olisi ollut, 2017 olisi ollut hyvä vuosi. Kolmen vuoden logiikalla 2020 tulisi seuraavan kerran todella hyvä sato", Grönroos sanoo.
Esimerkiksi jäätelövalmistajat kärsivät vaniljan korkeista hinnoista Grönroosin mukaan niin pitkään, kunnes tulee seuraava hyvä sato.
Fronerilla ei kuitenkaan ole pulaa vaniljasta. Vanilja ei lopu Grönroosin mukaan myöskään Turengin jäätelötehtaalta. Toimitusvarmuuden turvaa se, että vanilja hankitaan monelta eri toimittajalta.
"Pingviinin syöjien ei tarvitse pelätä, ettei saada vaniljaa tuotteeseen", ostojohtaja sanoo.
The Telegraph: Vanilla ice cream off the menu as traders cannot afford the spice
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
