Suolaisten puustien sisään kääritään nyt metsäsieniä ja juustoa
Haperoista, pinaatista ja juustosta syntyy mehevä täyte suolaisille puusteille.Hapero-juustopuustit
(noin 12 kpl)
- Taikina
- 3 dl maitoa tai kaurajuomaa
- 1 pussi kuivahiivaa
- 1 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- 5 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl voita tai margariinia
- Täyte
- 8 dl puhdistettuja haperoita
- 1 iso sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl rypsiöljyä
- 150 g pakastepinaattia
- 150 g mustaleimaemmentalraastetta
- 1 tl suolaa
- muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
- 1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua timjamia
- Pinnalle:
- voiteluun kananmunaa tai kauramaitoa
- auringonkukansiemeniä
Valmistusohje
Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (+ 42 C). Sekoita kuivahiiva, sokeri ja suola maitoon. Sekoita ensimmäiset kaksi desilitraa vehnäjauhoja vispilällä. Lisää loput jauhot ja vaivaa käsin noin 5 minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Lisää voi tai margariini ja vaivaa se kunnolla taikinaan. Peitä kulho liinalla ja jätä kohoamaan vedottomaan paikkaan 45 minuutiksi.
Valmista täyte. Puhdista ja pilko haperot. Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää kuumalle pannulle rypsiöljy, sienet ja sipulit. Kuullota keskilämmöllä, kunnes sienistä on haihtunut neste ja sipuli on läpikuultavaa.
Sulata pakastepinaatti mikrossa ja lisää se pannulle. Kääntele minuutin verran ja lisää juustoraaste, suola, pippuri ja timjami. Sekoita hyvin ja jätä täyte odottamaan.
Kun taikina on kohonnut, laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä suorakulmion muotoinen levy (noin 50 x 35 cm).
Levitä täyte tasaisesti levylle ja rullaa levy pitkältä sivulta. Leikkaa taikinarullasta noin neljän sentin paksuisia paloja ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Voitele puustit kananmunalla tai kaurajuomalla ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Paista 12–15 minuuttia.
Vinkki! Voit tehdä puustien täytteen myös muista metsäsienistä. Esimerkiksi kantarellit, suppilovahverot ja kehnäsienet sopivat hyvin yhteen juuston ja pinaatin kanssa.
Rouskut ja haperot
Rouskut ja haperot ovat vaaleaitiöisiä helttasieniä, jotka kuuluvat samaan Russulales-lahkoon. Suomesta tunnetaan lähes 80 rouskulajia ja yli kaksisataa haperolajia. Haperot ovat usein värikkäitä, rouskut hillitymmän värisiä.
Rouskuista erittyy valkoista maitiaisnestettä maltoa rikottaessa. Joillakin rouskuilla maitiaisneste on värillistä. Syömäkelvottoman lakritsirouskun neste on vesikirkasta.
Suurin osa rouskuista vaatii esikäsittelyn. Niitä keitetään väljässä vedessä 10 minuuttia, ja keitinvesi kaadetaan pois.
Haperoita ei tarvitse ryöpätä. Useimmat haperot ovat mietoja, mutta osa on maultaan kirpeitä. Suomessa ei ole myrkyllisiä haperolajeja.
Opettele tunnistamaan sienet varmasti, ennen kuin käytät niitä ravinnoksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

