
Suomessa viljelty humala päätyi uuteen olueen – valmistajalta kunnianosoitus pientuottajille
Tornion Panimon uuden oluen kaikki raaka-aineet tulevat kotimaisilta pientuottajilta.
Kuvassa vasemmalta oikealle Tornion Panimon Kaj Kostiander, Pehkolan Mallastamon Heikki Haapala, Arctic Hopyardin Heikki Huhtanen sekä Kelhän tilan Jari Pehkonen. Kuva: Erno KarjalainenLähituotanto, kestävyys ja jäljitettävyys korostuvat yhä enemmän kuluttajien keskuudessa. Pienpanimobuumin myötä myös kotimainen humala on alkanut nostaa yhä vahvemmin päätään.
Yksi kotimaista humalaa käyttävä panimo on Tornion Panimo, joka toi viime vuoden helmikuussa ensimmäisenä markkinoille täysin kotimaisella humalalla maustetun Pienet Helles -oluen. Nyt panimo on tuomassa markkinoille toisen täysin kotimaisilla raaka-aineilla valmistetun Pienet Vienna -oluen.
”Olemme panneet kertaeriä olutta kotimaisella humalalla toimintamme alusta asti. Pienet-konsepti nosti suomalaisen humalan käytön kuitenkin aivan uudelle tasolle, kun kyse ei ole enää kertaerästä, vaan olut on saatavissa ympäri vuoden valtakunnallisesti”, Tornion Panimon panimomestari Kaj Kostiander kertoo.
Pienet Vienna -oluen valmistamiseen käytettävä ohra tulee Kelhän tilalta Ala-Temmekseltä Pohjois-Pohjanmaalta. Ohra mallastetaan Pehkolan Mallastamolla Ruukissa ja humala on peräisin Arctic Hopyardilta Ilmajoelta. Olueen käytetään myös toisen pienmallastamon, Savomaltin maltaita.
Kostiander peräänkuuluttaa pientuottajien tukemista.
”Pientuottajat kärsivät tiukentuneesta maailmantilanteesta eniten. Pienen mittakaavan lähituotanto on ekologista ja ennen kaikkea läpinäkyvää. Tiedämme tarkkaan, kenen hikeä on vuodatettu ja maksamme euromme suoraan tuottajalle”, Kostiander toteaa.
Tulevaisuudessa kotimaisesta humalasta saattaa tulla paljon nykyistä merkittävämpi. Luonnonvarakeskuksella pyörii hankkeita kaupallisen humalaviljelyn käynnistämiseksi Suomessa. Yksi alan pioneereista on Heikki Huhtanen, jonka Arctic Hopyards on ensimmäinen kaupallinen humalatarha Suomessa.
”Toistakymmentä vuotta olen seurannut Suomen pienpanimokentän kehitystä ja ollut kiinnostunut kotimaisesta humalasta. Erikoiskasvien viljelyssä olen aina ollut eturintamassa, joten päätin opiskella kaiken mahdollisen humalaan liittyvän ja lähteä kokeilemaan”, Huhtanen kertoo taustastaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






