
Tässä on todellisen lähiruuan ravintola – paistiksi pääsevät strutsit ja possut ja kaikki ruoka on peräisin viereiseltä tilalta
Kesäsesonkina ravintola Helvetin Portti työllistää 11 kesätyöntekijää, jotka tarvittaessa auttavat myös maatilan töissä.
Strutsit Prinsessa ja Akseli kärttävät makupalaa maaseutuyrittäjä Mirja Viléniltä. Kuva: Petteri KivimäkiHelvetinjärven kansallispuiston porteilla Ruovedellä seisoo ravintola, jossa myydään paikallisesti tuotettua strutsin- ja villisianlihaa.
Kaikki ravintolan menussa myytävä ruoka on peräisin viereiseltä maatilalta, jota pyörittää maaseutuyrittäjä Mirja Vilén yhdessä miehensä kanssa.
”Ravintolassa myydään sikaa ja strutsia, kuhaa sekä myös kasvisburgereita. Aika moni kyllä syö villisikaburgerin kun näkee tieltä käsin meidän elukat – että ne saavat elää hyvän elämän ja toteuttaa itseään”, Vilén sanoo.
Lihaa on mahdollista ostaa myös suoramyyntinä mukaan.
Vilénin tilalle kaikki mahdollinen otetaan lähituotteina.
”Vilja tulee naapurin mieheltä, joka viljelee kaiken käyttämämme kauran. Kuivikkeina ja lämmikkeinä käytettävät oljet tulevat lähinaapureilta”, maaseutuyrittäjä kertoo.
Kolme paikallista K-kauppaa ja yksi tukku säästävät maatilalle vihannes- ja hedelmähävikkinsä, jonka possut syövät.
Myös paikallisilta kalastajilta saadaan kalaa eläinten ruuaksi.
Mirja Vilénin suvun juuret ulottuvat syvälle kansallispuiston kupeessa sijaitsevan Pohtion kylän multaan.
”Isäni isoisä vaimoineen asettui tänne ensi kerran jo 1800-luvulla. Itse kävin syntymässä ja varttumassa Helsingissä, mutta enää minua ei saisi täältä maaseudulta asumaan kaupungin keskustassa kerrostaloasunnossa.”
Vilén perheineen on asunut Ruoveden Pohtion kylässä Helvetinjärven kansallispuiston porteilla nyt kaksikymmentä vuotta.
Maaseutuyrittäjänä eläinten ja ravintolan parissa hän on työskennellyt vuosikymmenen.
”Naapurin täti piti tässä kansallispuiston portilla siihen aikaan kesäkioskia. Hän sanoi, että nyt on tullut mittari täyteen, että vaihdetaanko hommia? Mietin hetken ja päätin tarttua toimeen.”
Tuohon aikaan Vilén työskenteli kaupan kassalla Ruoveden taajamassa.
”En ole katunut ratkaisuani maaseutuyrittäjäksi ryhtymisestä päivääkään. Ensimmäisenä kesänä 2010 tässä pyöri pelkkä kesäkioski, mutta heti seuraavana kesänä rakensimme tähän keittiön ja ulkorakennuksen, jossa on vessat.”
Villisikoja kotipaikalla oli ollut jo viisi vuotta aiemmin.
Kun kansallispuiston yhteyteen perustettiin ravintola, saapuivat myös ensimmäiset strutsit.
”Kesäkuussa 2011 aloimme myydä villisikaburgereita ja strutsipihvejä. Kysyntä yllätti meidät täysin ja asiakasmäärä räjähti heti käsiin. Kuusi ihmistä uurasti sen kesän pienessä keittiössä enemmän tai vähemmän paniikki päällä.”
Vuosien saatossa eläinten määrä on kasvanut. Strutseista emolintuja on neljä ja teuraslintuja yhdeksän. Villisikoja on yhteensä 80.
Ravintolan laajennus valmistui täksi kesäksi.
Kansallispuiston kupeeseen rakennetaan myös lomamökkejä, joihin vedetään sähköt, muttei vettä.
Ravintola Helvetin Portti avasi ovensa pääsiäisenä.
”Olemme auki toukokuun alusta lähtien viikonloppuisin ja kesä–elokuussa joka päivä. Syksystä lähtien paikka on jälleen auki viikonloppuisin, vähän kävijämääristä riippuen.”
Kesäsesonkina ravintola työllistää 11 kesätyöntekijää, jotka tarvittaessa auttavat myös maatilan töissä.
”Olisi mahtavaa saada myös talvisin liikkeelle enemmän ihmisiä. Paikallisella matkailuyrittäjien porukalla olemme miettineet, miten kansallispuiston upeaa miljöötä voisi paremmin hyödyntää talvikuukausina. Esimerkiksi tapahtuman järjestäminen on ollut suunnitteilla.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

