Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tällä reseptillä valmistat kylmän raikkaan kesäisen keiton

    Kotiviilin valmistaminen on helppoa. Kesän tuoreet marjat, hillosilmät ja erilaiset myslit tuovat väriä ja vaihtelua samettipintaiseen perinneherkkuun.
    Kylmän raikkaan kesäkeiton pohjana on kefiiri ja sattumina tuoreita kasviksia raakana.
    Kylmän raikkaan kesäkeiton pohjana on kefiiri ja sattumina tuoreita kasviksia raakana. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Viili on alun perin vain kesäisin valmistettu pyhäruoka. Sen maku ja koostumus on pysynyt entisellään kaikkien trendien keskellä.

    Viime vuosina hapanmaitotuotteiden kulutus on lisääntynyt. Suosion taustalla on ihmisten kiinnostus omaa terveyttään ja hyvinvointiaan kohtaan.

    Piimän ja viilin ohella jugurtti on löytänyt ystäviä varsinkin nuorisosta. Jugurtin valmistus kotona on hiukan haastavaa, mutta viili onnistuu helposti.

    Kotiviilin valmistukseen tarvitaan aluksi purkilliset maitoa ja viiliä. Mitä rasvaisemmat tuotteet, sen täyteläisempi maku ja paksumpi samettikerros muodostuu viilin pinnalle. Myöhemmin siemenen voi ottaa uutta satsia varten valmiista kotiviilistä.

    Kermaviiliä on valmistettu meijerituotteena noin 50 vuotta. Se on noussut suosioon salaatin ja kylmien kalaruokien kastikkeena. Onhan se raikas vaihtoehto valmiille salaatinkastikkeille.

    Ennen hapattaminen oli hyvä keino saada maito säilymään juomakelpoisena.

    Piimän valmistuksessa oli kuitenkin eroja Itä- ja Länsi-Suomessa. Lännessä tehtiin pitkää piimää, joka oli rakenteeltaan venyvää, viilimäistä. Idässä puolestaan tehtiin kokkelipiimää.

    Kefiiri on lähtöisin Kaukasus-vuoristosta. Sieltä löytyy esikuva suomalaisellekin juotavalle piimävälipalalle.

    Kefir valmistetaan maidosta käyttäen hapatteita, jotka saavat aikaan raikkaan maun ja pirskahtelevan koostumuksen.

    Suomalaiset käyttävät piimää pääasiassa ruokajuomana ja viiliä sekä jugurttia välipalana. Kuitenkin ne ovat hyvin monikäyttöisiä. Ne sopivat mainiosti ruokien, jälkiruokien, juomien ja leivonnaisten ainesosaksi. Varsinkin kesäkeittiössä.

    Kesäinen keitto

    4 annosta

    1 avomaan kurkku

    2 keitettyä perunaa

    2 pientä sipulia varsineen

    2–3 retiisiä

    1 keitetty muna

    2 siivua kalkkunaleikkelettä

    1/2 dl tillisilppua

    1 valkosipulin kynsi

    1/2 tl suolaa

    ripaus jauhettua valkopippuria

    7 dl maustamatonta kefiiriä

    Leikkaa kuorittu kurkku pieniksi kuutioiksi. Kuutioi sipulit ja leikkaa varret ohuiksi renkaiksi.

    Viipaloi retiisit ja leikkaa isoimmat viipaleet vielä suikaleiksi. Hienonna kovaksi keitetty muna veitsellä. Suikaloi leikkele. Hienonna valkosipulin kynsi. Sekoita ainekset keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla.

    Jaa sattumaseos neljälle keittolautaselle ja kaada päälle kefiiriä.